Ostkakan från Kalmar gör ny succé
Lokala råvaror, ett recept som vandrat genom generationer och en vilja att få fler att upptäcka den småländska delikatessen - så ser Ingegerd Peterssons framgångsrecept på ostkaka ut. Det verkar lyckas - ostkakan är populärare än någonsin!
Ostkakan som Ingegerd Petersson bakar har lång tradition och grunden till den är Ingegerds mors ostkaka från barndomen.
– Ostkakan har varit med mig i hela mitt liv och jag ville föra traditionen vidare. Men jag har lagt till mycket mer mandel så det blir mer bett i smaken, berättar Ingegerd Petersson när Land pratar med henne inför Ostkakans dag som firas den 14 november.
Ostkakan i Sverige har funnits i flera hundra år och första gången den nämns är 1538 – det är verkligen en delikatess med gamla anor! Ingegerd Petersson kommer från början från småländska Virserum och hennes släkts gård har varit i samma familj i 16 generationer.
– Vår släkt har bott på samma gård sedan 1533, berättar hon i en paus i bakningen i köket i Kalmar.
Lokala råvaror ger god smak
Det var för ungefär ett år sedan som Ingegerd bestämde sig för att satsa på ostkakebakning och i dag bakar hon 2 dagar i veckan i ett kök där hon hyr plats för sin produktion. Grunden är mjölk och grädde från lokala Emåmejeriet, ägg från lokala producenter, svenskt socker samt sötmandel, bittermandel och glutenfritt mjöl.
– Jag bor ju i ett område som kallas ”Sveriges matbord” och det är viktigt för mig att råvarorna är så lokala som det någonsin går, det blir så mycket bättre då, förklarar Ingegerd.
Sedan starten har fler och fler fattat tycke för hennes ostkaka och i dag säljs den i många butiker, i kaféer och gårdsbutiker och på REKO-ringar på flera ställen i Småland dit Ingegerd åker med jämna mellanrum.
Ostkakan är en delikatess och fler och fler njuter av den klassiska efterrätten till både vardag och fest.
– Det speciella med mina ostkakor är att jag bakar dem i portionsformar som är perfekta för en person. Det blir inget svinn, man äter inte för mycket och det är lätt att förvara i frysen i väntan på att man ska njuta, berättar Ingegerd Pettersson.
Smakar bäst med sylt
Den småländska ostkakan njuts med sylt och då allra helst med klarbärssylt men det funkar med alla sylter intygar ostkakebagerskan Ingegerd, som dessutom gör veganska ostkakor – alla ska kunna smaka det goda hantverket.
– Ostkakan sitter i den småländska själen och det allra godaste är att äta den ljummen med sylt och vispad grädde, den är perfekt som efterrätt på ett kalas men också bra som vardagsefterrätt efter en soppa eller en lättare middag.
Finns flera varianter
I Sverige finns det två varianter av ostkaka, dels den småländska varianten och dels ostkaka från Hälsingland som är lite mer som en eldost i konsistensen och som äts med saftsås eller hjortron och gärna lite grädde.
Ostkakans dag firas varje år den 14 november och är en dag instiftad av föreningen Ostkakans vänner.
Läs också: Så bakar du snabba ostkakan själv
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.