Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 oktober 2018

Ostmarsch ska få Boxholms Ost att stanna kvar

Östgötska Boxholms landmärke, Boxholms Ost, ska flyttas bort från staden. Arlas nedläggning av mejeriet är en miljonbesparing, men väcker stor besvikelse landet över. I en Facebookgrupp som har nått över 5 000 medlemmar planeras nu en ostmarsch för att få Arla att ändra sitt beslut.

 En "ostmarsch" arrangeras för att stötta Boxholms Ost.
En "ostmarsch" arrangeras för att stötta Boxholms Ost. FOTO: Montage/Christel Lind

Det är långt fler än Boxholms invånare som har reagerat på Arlas beslut att flytta Boxholms Ost från staden. Facebookgruppen ”Boxholms ost ska vara kvar i Boxholm! Ost ska vändas. Inte flyttas!” har nu nått 5 000 medlemmar.

Med argument som att företaget är mycket lönsamt, att mjölken som används kommer från närområden och att ostarna är en del av Östgötsk matkultur, hoppas medlemmarna på att få Arla att dra tillbaka sitt beslut om flytt.

Manifestation för Boxholms ost

Den 30 oktober planeras en manifestation i Boxholm till förmån för mejeriet. De som sluter upp vandrar tillsammans till Boxholms ost gårdsbutik och köper sig varsin ost.

Läs också: Markägaren Olle: ”IP Only har inte klarat jobbet på landsbygden”

”Måste följa utvecklingen”

Osttillverkningen ska flyttas till Östersund, vilket bedöms ge en besparing på 14 miljoner kronor per år. I Boxholm arbetar 24 personer på mejeriet, som ”väger in” 18 miljoner kilo mjölk om året.

”Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna”, säger Arlas presschef Erik Bratthall i ett pressmeddelande.

Läs också: Örjan och Cecilia satsar på mjölkkor igen – efter 23 års uppehåll

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen