Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 mars

Succé för svensk ost - men stor personalbrist

Sugen på att jobba med osttillverkning? Då har du har en ljus framtid - både små och stora mejerier skriker efter personal.

 Två mejeriägare i Dalarna som är bekymrade över bristen på erfarna mejerister, Mats Reyier på Murboannas ost och Jörgen Appelgren, på Fabrikör Appelgren,
Två mejeriägare i Dalarna som är bekymrade över bristen på erfarna mejerister, Mats Reyier på Murboannas ost och Jörgen Appelgren, på Fabrikör Appelgren, FOTO: Edda Wirgén-Appelgren

De senaste åren har antalet små, hantverksysterier ökar enormt i Sverige. Så mycket att branschen har fått växtvärk – och akut personalbrist!

Det har bland andra Mats Reyier, som äger prisbelönta Murboannas mejeri i Dalarna, fått erfara.

– Ja, det är väldigt svårt att hitta erfaren personal. Jag har sökt länge efter någon att anställa men bara hittat personal som kunnat jobba i perioder, säger han.

– De flesta har varit praktikanter eller tillfälligt anställda och kommer från Eldrimner, som har den enda mejeristutbildningen som passar för småskalig ostproduktion, fortsätter han.

Tills vidare har han och en annan, nystartad mejeriföretagare – Jörgen Appelgren – hittat en lösning som passar båda två just nu.

Läs också: Staffan lagrar vanlig hushållsost

Hyr in sig

 Osttillverkning och små hantverksmejerier växer snabbt och efterfrågan på mejerister är stor. Här rör Jörgen Appelgren i ostmassan.
Osttillverkning och små hantverksmejerier växer snabbt och efterfrågan på mejerister är stor. Här rör Jörgen Appelgren i ostmassan. FOTO: Edda Wirgén-Appelgren

Jörgen jobbar tre dagar i veckan hos Mats och hyr sedan in sig två dagar i mejeriets lokaler för att tillverka egen ost i sitt företag, Fabrikör Appelgren. Bland annat osten Thurbo som fick bronsmedalj i SM i mathantverk.

– Det fungerar bra just nu, men är inte långsiktigt hållbart för någon av oss. Även jag siktar på att utöka verksamheten, ha ett eget mejeri och kommer att behöva anställa en mejerist, säger han.

Mats Reiyer instämmer:

– Det är så sårbart att vara ensam mejerist, och slitsamt i längden. Problemet är att det utbildas så få och att många av dem helst vill jobba på sina egna gårdar eller ysterier, säger han.

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

Småskaligt hantverk

Han får medhåll av Sofia Ågren, branschansvarig för mejeriutbildningarna på Eldrimner, centrum för Mathantverk i Jämtland.

– Ja, det är en brist på mejerister. Vi har den enda YH-utbildningen för småskaliga mejerier, som är hantverksmässig och skiljer sig från storskaliga mejerier. Och vi har absolut plats för fler mejeristuderande, säger hon.

Hon menar att det är svårt att nå ut till matintresserade människor, utanför den krets som redan känner till Eldrimner.

Det upplever även Jörgen Appelgren och Mats Reyier.

– Ja, det skulle behöva utbildas många fler. Kanske ett sätt vore att rikta sig mer till människor som redan jobbar med mat, till exempel i restaurangbranschen, säger Mats.

Även stora mejerier lider brist på utbildade mejerister, visar en ny undersökning gjord på uppdrag av Arla.

Läs också: 3 skäl att välja svensk ost i stället för parmesan

Ny utbildning

För att lösa personalbristen har tre stora mejerier: Arla, Norrmejerier och Skånemejerier startat en mejeriteknikerutbildning tillsammans med statliga Lernia, på 1,5 år. Den bedrivs i Götene samt på Kold College i Odense, Danmark. Och Arlaanställda som nominerats av sitt mejeri får både lön och boende betalt under utbildningen.

Sofia Ågren, på Eldrimner, tror att även småskaliga mejerier får tänka lite nytt för att få utbildad personal.

– Eftersom det kan vara svårt att få mejerister att flytta inom landet, så kan en idé vara att satsa på en intresserad person lokalt. Sedan kan den personen få längre eller kortare utbildning hos oss, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen