Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 december 2018

Överbliven potatis – tips på rätter

Överbliven kokt potatis tenderar att stå orörd i kylen. Det finns mängder av vis att ta tillvara den tillagade knölen som annars blir mjuk och mosig.

 Det finns massvis med möjligheter för potatis som har blivit över. Skiva den och stekt knaprig i smör, till exempel.
Det finns massvis med möjligheter för potatis som har blivit över. Skiva den och stekt knaprig i smör, till exempel. FOTO: Istock

Smörstekt potatis

Dela upp potatisen i mindre bitar och stek frasig i rikligt med smör. Behåll gärna skalet på, om du tycker om det. Krydda med grillkrydda eller flingsalt och torkad rosmarin. Knäck två ägg i pannan och du har en enkel men mycket god middag.

Två sorters potatissallad

En klar potatissallad, även kallad fransk, består av skivad kokt potatis, olja, vinäger, kapris och småbladig sallad. Föredrar du den krämiga varianten blandar du tärnad kokt potatis med crème fraiche eller färskost.

Läs också: Potatissallad med timjan och dijonsenap

Pytt i panna

Skär upp potatisen i mindre bitar eller kuber och stek tillsammans med det du har hemma och tycker om. En klassisk pytt i panna kan till exempel bestå av potatis, skivade köttbullar och prinskorv (perfekt om du vill använda upp julbordets rester). En lika god vegetarisk variant kan bestå av halloumi och hackad lök.

Stekta potatisbiffar

Forma biffar av mosad skalad kokt potatis, riven ost och ägg. Stek frasigt i smör. Ta den ost du har hemma och tycker om.

Krossad vitlökspotatis

Lägg hela kokta potatisar på en plåt och tryck till så att de krossas. Baka sedan potatisen krispig i ugn tillsammans med olivolja, smör, pressad vitlök och stark ost. Bästa tillbehöret, vi lovar!

Läs också: Gudomligt god krossad vitlökspotatis

Potatisklyftor i ugn

Klyfta potatisen med skalet på. Lägg på en plåt och ringla över olja. Strö på torkade orter, till exempel timjan eller rosmarin. Rosta i ugnen tills potatisen fått en fin gyllene färg.

Fluffigt potatismos

Vispa skalad kokt potatis, en stor klick smör och en skvätt mjölk eller matlagningsgrädde till ett fluffigt potatismos. Krydda med salt och vitpeppar för lite extra piff. En nypa socker förhöjer också smakerna fint.

Frittata eller bondomelett

Vispa ihop två-tre ägg med en skvätt mjölk. Stek skivad potatis och lök i en stekpanna och häll på äggsmeten. Låt den stelna på medelvärme, vänd upp på en tallrik och ät med en sidosallad.

Snabblagad potatissoppa

Fräs skalad och skivad potatis med lök i en kastrull. Tillsätt vatten och en buljongtärning, låt koka i 15 minuter. Mixa soppan slät och häll i en skvätt grädde. Koka upp på nytt och krydda med salt och peppar. Voila! En snabb vardagssoppa.

Läs även: Klassisk och enkel potatissoppa

Superenkel potatispaj

Fyll ett pajskal med skivad potatis, fräst lökhack och äggstanning. Strö på riven ost och grädda gyllene i ugnen. Svårare än så är det inte.

Genväg till potatisgratäng

Kokt skivad potatis är en utmärkt genväg till en potatisgratäng. Lägg skivorna i en ugnssäker form, slå på matlagningsgrädde, salta, peppra och strö på riven ost. In i ugnen och klart på en kvart.

Potatis som pålägg

Få sommarkänslor mitt i vintern genom att lägga skivad kokt potatis på ett smörat knäckebröd. Toppa med kalles kaviar om du vill, eller ett skivat kokt ägg.

Läs också: Hälsoboosta potatisen: 3 metoder

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen