Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 februari 2017

Oviken Ost – världens godaste ost görs i Jämtland

Från vallgräs via djurens juver till ostdisken. På Oviken Ost i Jämtland är det kompromisslöst mathantverk som gäller genom hela kedjan. – Vi jobbar så naturligt det bara går, säger Kristina Åkermo.

FOTO: Oviken Ost

Gården heter Åkern och ligger naturskönt vid Storsjön i byn Häggen i Jämtland. Här driver Kristina och Robert Åkermo prisbelönta Oviken Ost sedan 13 år tillbaka. Men historien kring platsen går betydligt längre tillbaka än så. Jorden har brukats sedan medeltiden och gården har funnits i släktens ägo sedan 1350-talet.

– Det är en väldigt speciell plats, säger Kristina Åkermo.

De bördiga markerna och kalkrika jordarna lämpar sig väl ostproduktion, något som gjort trakten välkänd för sina smakrika ostar.

– För att få en bra ostmassa krävs kalkrik mjölk och det får vi här.

Nordens största besättning av mjölkfår

Oviken Ost gör bara ost på opastöriserad får- och komjölk, något som ställer mycket höga krav på kvalitet i hela processen. Gårdsmejeriet har med sina 300 tackor Nordens största besättning av mjölkfår. Varje led i produktionen sker hantverksmässigt under noga kontrollerade former.

– Vi vill värna om det naturliga. Vi använder bara obehandlad mjölk och tillverkar osten enligt gamla metoder utan tillsatser eller vaxade ytor, säger Kristina Åkermo och fortsätter:

– Vi försöker jobba med mikroorganismerna istället för emot dem. Det handlar om att ta vara på det som finns naturligt och styra det i rätt riktning.

Att Oviken Ost hittat riktningen råder det inga tvivel om. Ostarna från gårdsmejeriet på Åkern har fått flera fina utmärkelser. Så sent som förra året vann hårdosten Dura en guldmedalj i World Cheese Awards i San Sebastián.

– Det var väldigt roligt och hedrande att vinna i Baskien som är en av de främsta regionerna i världen för hårdost av fårmjölk.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen