Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 september

Recept på paltinis - palt som snabbmat

Här är palten som inte kräver ett dagsverke. Koka paltinis, småpaltar med fyllningen bredvid.

 Norrländskt mums lite snabbare. Testa paltinis. I stället för fyllning serveras de med stekt bacon och lingon rörda med lite honung.
Norrländskt mums lite snabbare. Testa paltinis. I stället för fyllning serveras de med stekt bacon och lingon rörda med lite honung. FOTO: Kristina Bäckström

Riva potatis, blanda, hacka fläsk och göra stora bollar som ska koka i evigheter.

Den klassiska palten är underbart god men ibland vill man ha den snabbare.

Lösningen är paltinis. Du gör dem inte på en kvart men så snabbt att du hinner till middag. Hemligheten är formatet, fyllningen och att du mixar i stället för att riva potatisen.

Läs också: Pitepalt – recept på klassisk husman

Så gör du paltinis – snabb pyttepalt

Ingredienser:

1 kg skalad rå potatis

2 dl kornmjöl

3-4 dl vetemjöl

1,5 tsk salt

Så gör du:

Finfördela potatisen med kniv i mixer. Om du väljer att riva för hand frigörs mer vätska. Skeda bort en del, annars måste du ha i mer mjöl och palten blir stabbig.

Blanda potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl. Mängden mjöl är inte exakt. Du kan behöva mer eller mindre beroende på hur mycket vätska potatisen innehåller. Resultatet ska bli möjligt att forma med sked.

Låt en stor gryta vatten koka upp med lite salt i vattnet. Välj helst en gryta på 5 liter.

Läs också: Recept på mjölkstuvade makaroner

 Pyttepaltar i skedformat. Lite kallt vatten bredvid till skeden.
Pyttepaltar i skedformat. Lite kallt vatten bredvid till skeden. FOTO: Kristina Bäckström

Forma små äggformade paltar en och en med matsked. Doppa skeden i kallt vatten först så släpper smeten från skeden. Släpp ner paltarna vartefter i det kokande vattnet i grytan. Vill du ha dem extra fina använder du två skedar för att forma avlånga ”ägg”.

 Det ska koka vilt. När paltarna är klara flyter de upp till ytan.
Det ska koka vilt. När paltarna är klara flyter de upp till ytan. FOTO: Kristina Bäckström

När paltarna flyter upp till ytan är de klara. Ta upp med hålslev.

Servera med stekt bacon, lingonsylt och smör. Extra lyxigt blir det om frysta lingon tinas och rörs med liten smält honung.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen