Recept på paltinis - palt som snabbmat
Här är palten som inte kräver ett dagsverke. Koka paltinis, småpaltar med fyllningen bredvid.
Riva potatis, blanda, hacka fläsk och göra stora bollar som ska koka i evigheter.
Den klassiska palten är underbart god men ibland vill man ha den snabbare.
Lösningen är paltinis. Du gör dem inte på en kvart men så snabbt att du hinner till middag. Hemligheten är formatet, fyllningen och att du mixar i stället för att riva potatisen.
Läs också: Pitepalt – recept på klassisk husman
Så gör du paltinis – snabb pyttepalt
Ingredienser:
1 kg skalad rå potatis
2 dl kornmjöl
3-4 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
Så gör du:
Finfördela potatisen med kniv i mixer. Om du väljer att riva för hand frigörs mer vätska. Skeda bort en del, annars måste du ha i mer mjöl och palten blir stabbig.
Blanda potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl. Mängden mjöl är inte exakt. Du kan behöva mer eller mindre beroende på hur mycket vätska potatisen innehåller. Resultatet ska bli möjligt att forma med sked.
Låt en stor gryta vatten koka upp med lite salt i vattnet. Välj helst en gryta på 5 liter.
Läs också: Recept på mjölkstuvade makaroner
Forma små äggformade paltar en och en med matsked. Doppa skeden i kallt vatten först så släpper smeten från skeden. Släpp ner paltarna vartefter i det kokande vattnet i grytan. Vill du ha dem extra fina använder du två skedar för att forma avlånga ”ägg”.
När paltarna flyter upp till ytan är de klara. Ta upp med hålslev.
Servera med stekt bacon, lingonsylt och smör. Extra lyxigt blir det om frysta lingon tinas och rörs med liten smält honung.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.