Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 september 2018

Här är grönsakerna som du ska sluta köpa

Minska din klimatångest genom att göra några smarta val vid frukt- och grönsaksdisken. Vi guidar!

 Den som vill äta klimatsmart bör också titta på från vilket land grönsakerna och frukten i livsmedelsdisken är importerade.
Den som vill äta klimatsmart bör också titta på från vilket land grönsakerna och frukten i livsmedelsdisken är importerade. FOTO: Istock

Sättet vi producerar och konsumerar mat är avgörande för klimatet.

– Det är goda nyheter: att tänka på dina matvanor är ett ypperligt sätt att bota din klimatångest genom att själv göra en god gärning för miljön, säger Victoria Bignet, doktorand vid Stockholm universitet med inriktning på hållbar mat och medförfattare till kokboken Eat Good: Recept som förändrar världen.

Läs också: Välj mat i säsong – här får du koll månad för månad!

Kan vara klimatbovar

Störst nytta för klimatet gör en minskad köttkonsumtion och att inte slänga mat. Men även frukt och grönsaker kan vara klimatbovar.

– Med detta sagt ska man inte skuldbelägga sig själv för att man äter en avokado eller kiwi någon gång då och då, relativt sett har frukt och grönt en låg klimatpåverkan. Dessutom är mångfald på tallriken bra för hälsan.

Välj klimatsmart i grönsaksdisken:

1. Välj närproducerat: För just frukt och grönt står transporter för en betydande del av de totala utsläppen. Framförallt gäller det känsliga grönsaker som ofta flygs eller körs med kyltransport.

2. Undvik att köpa från regioner som leder till miljöbelastning i känsliga natursystem, som exempelvis Kongobäckenet i Afrika, Amazonas i Sydamerika och regnskogsområden i Sydostasien (främst i Malaysia och Indonesien).

3. Välj grönsaker efter säsong eller odlade i fossilfria växthus.

4. Välj gärna hållbarhetscertifierat, som KRAV-märkt.Läs också: 9 bra anledningar att laga mat i gjutjärnspanna

Undvik detta:

Importerade bär

Vissa bär, som blåbär, goji eller acai, flygtransporteras långt vilket genererar stora utsläpp. Trenden kring importerade ”superbär” har även lett till att de massproduceras vilket skapar intrång av jordbruk i känsliga ekosystem. Ät svenska vilda bär istället.

Som konsument kan det vara svårt att veta vilka frukt- och grönsaker som har flygtransporterats, ett tips är att gå in på producentens hemsida eller ringa deras kundtjänst och fråga.

Sojabönor från Brasilien

Långa transporter och produktionen sker i känsliga Amazonas. Välj hellre europeiska.

Importerade tomater

Köp svenska istället så minimeras transporterna. Även växthusodlade svenska tomater är bättre än exempelvis spanska eller holländska då merparten av svenska växthus drivs av fossilfri energi.

Sötpotatis

Vanlig potatis från Sverige fungerar oftast som alternativ i matlagning, vilket minimerar transporter.

De här kan du unna dig ibland, men inte alltför ofta

Tropisk frukt och grönt

Som avokado, mango, ananas, banan, papaya, stjärnfrukt. Mindre klimatsmart men bra utifrån ett hälsoperspektiv och dessutom gynnas länderna av sin jordbruksexport. Se till att om möjligt köpa FairTrade och hållbarhetsmärkt.

Välj hellre:

Rotfrukter, kål, broccoli, zucchini, spenat, sparris (på våren), lök och baljväxter som bönor, ärter och linser.

Läs också: Spana in våra allra bästa recept med kantarell!

Källa: Victoria Bignet, Livsmedelsverket, Svenskt Sigill

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen