Svenska råvaror i säsong: November
Att äta frukt och grönt i säsong är bra för både plånboken och hälsan. Här är maten som är i säsong i november – hela listan.
Kål
Brysselkål, grönkål, rödkål, salladskål, blomkål, savojkål, spetskål, vitkål är svenska kålsorter som är i säsong i november. Gör en vacker och hälsobringande rödkålssallad med apelsin. Eller prova att göra egna nyttiga grönkålschips.
Palsternacka
Palsternacka är rik på fibrer och innehåller mycket folat, som är viktigt för normal cellbildning. Populär i soppor, passar också i gryträtter, gratänger och att rosta i ugn.
Kålrot
Kålrot är huvudingrediensen i klassiskt rotmos. En rotsak med härligt söt smak, även känd som ”nordens apelsin” på grund av sin höga halt c-vitamin.
Jordärtskocka
De små knölarna är en läcker delikatess som skördas sent på hösten. Skala med en liten kniv eller tesked och koka i lättsaltat vatten och njut dem nykokta med lite smör. Eller laga en underbart len och gräddig jordärtskockssoppa.
Purjolök
Purjolök har traditionellt använts i folkmedicin för att främja kvinnors hälsa. Mest känd är den idag för sina renande egenskaper. Purjon fungerar vätskedrivande och hjälper därför till att rensa bort gifter ur kroppen.
Rättika
Rättika är rotfrukten för dig som tänker på vikten och vill dra ner på kolhydraterna. Den innehåller bara 2,5 procent kolhydrater. Kan skivas tunt på smörgås och passar i grytor och gratänger.
Rotselleri
Även rotsellerin är en kalorisnål rotfrukt som bara innehåller 29 kalorier per 100 gram. Passar i gratänger, grytor och är god att göra puré på.
Också i säsong
- Gul lök
- Röd lök
- Morötter
- Potatis
- Pumpa
- Rödbeta
Svenska frukter och bär i säsong
- Äpple
- Päron
- Slånbär
- Nypon
Europeiska grönsaker i säsong
- Aubergine
- Blomkål
- Broccoli
- Paprika
- Spenat
Källor: Äktavara.org, Säsongsmat, Naturskyddsföreningen, Hälsoliv
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.