Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 30 januari 2017

Räven och osten – prisbelönta ostar från Småland

Hon är mikrobiologen som bytte labbet mot en ladugård och startade eget gårdsmejeri. Nu regnar utmärkelserna på Matilda Johanssons ostar och Räven & Osten i Småland.

FOTO: Josefine Bengtsson

Matilda Johansson trivdes som mikrobiolog, men ville få nya intryck och bestämde sig för att ta ett sabbatsår. Hon anmälde sig till en utbildning på en folkhögskola och träffade kärleken som förde henne till Småland och den gård där hon sedan 2013 tillverkar sina prisbelönta ostar.

– Det fanns en gammal mjölkgård i min sambos familj och i den byggde jag upp mejeriet, säger Matilda Johansson och berättar att det finns flera likheter mellan ostproduktion och mikrobiologi.

– Jag hade bra koll från början på hur bakterier lever och beter sig. Känslan är lite densamma som att gå in i ett labb, men här i mejeriet blir det något konkret, man får en produkt.

Grillost är en specialitet

Räven & Osten gör idag ett antal olika ostar på komjölk från trakten. En krämig blåmögelost, kittost och vitmögelost, för att nämna några. Och när grillsäsongen börjar får de sällskap av en annan delikatess:

– Då gör jag även grillost, säger Matilda Johansson som driver mejeriet helt på egen hand.

Att hon bemästrar hantverket råder det inga tvivel om. Förra året fick Räven & Osten en rad fina utmärkelser, ett silver och ett brons under Ostfestivalen i Stockholm samt guld för blåmögelosten Lida Blå i SM i mathantverk, kommunens nyföretagarpris samt ett miljöpris.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen