Recept på vattenlingon
Krispiga, syrliga och en norrländsk efterrätt med anor. Testa att göra vattenlingon så är julbordets dessert spikad.
Lingon kräver varken socker, frys eller konserveringsmedel för att klara långtidsförvaring.
Lingon innehåller bensoesyra som är ett naturligt konserveringsmedel. Därför kan de konservera sig själva i en flaska med vanligt vatten.
Vattenlingon är en gammal välkänd konserveringsmetod som främst använts i norra Sverige. Resultatet blir krispiga och syrliga bär som passar fint på bakverk eller som efterrätt med vispad grädde och socker eller lite honung.
Så gör du vattenlingon
1. Välj fina, fasta och oskadade lingon. De går att konservera direkt men om du vill vara extra säker kan du hälla vatten med en gnutta ättika över bären i ett durkslag. Låt dem rinna av ordentligt.
2. Pilla ner lingonen i en ren flaska eller burk. Är bären så stora att de är svåra att få ner i flaskan blir det lika illa att få ut dem sedan. Välj en glasburk i stället.
3. Häll kokt kallt vatten ända upp till kanten på flaskan eller burken och sätt på kork/lock. Spar lite vatten och fyll på mer om en stund om det behövs. Det finns alltid någon liten luftbubbla bland lingonen som flyter upp.
4. Förvara dina vattenlingon svalt och mörkt.Läs också: Så gör du must av rönnbär
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.