Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 mars 2018

Toppkrog i det fria – vilken oslagbar upplevelse

Jorm

Vildmark, islandshästar och lokala delikatesser tillagade på fjället. Ingen lyxkrog i världen kan mäta sig med Elin Sundkvists utomhuskök. Speciellt efter en dag på fjället.

 Turen går uppför, hästarna klättrar och bär villigt sin börda. Långt därnere ligger fjällbyn Jormvattnet och de storslagna Jormsjöarna.
Turen går uppför, hästarna klättrar och bär villigt sin börda. Långt därnere ligger fjällbyn Jormvattnet och de storslagna Jormsjöarna. FOTO: Michel Engman

De är arbetsvilliga och starka och bär tålmodigt sin last uppför Blåsjöfjällets brant. Lasten består av lyckliga, hungriga ryttare och islandshästarnas packväskor är fyllda med kokkärl och bästa tänkbara råvaror inför den stundande lunchen.

– Maten är en viktig del av upplevelsen och vi satsar mycket på bra vällagad mat, säger Elin Sundkvist, erfaren utomhusmatlagare från turistföretaget Rid i Jorm.

Parerar skickligt hindren

Med imponerande precision sätter de smidiga hästarna ner sina hovar och parerar skickligt alla hinder utan att snubbla. De stretar förbi stenar över stockar och bäckar. När ett bestånd av den högresta fjälltoltan passeras kan de inte låta bli att nafsa åt sig ett litet mellanmål.

– Fjälltoltan kallas ibland för fjällruccola och kan användas i matlagningen. Samerna använder den tillsammans med fjällkvanne, fjällsyra och renmjölk och tillagar den syrade grönsaksrätten gompa. Jag tycker den är för besk så här sent på säsongen men hästarna älskar den, berättar Elin.

Läs också: 16 vackra vandringsleder från norr till söder

 Efter den branta klättringen blir det paus och fruktstund med utsikt.
Efter den branta klättringen blir det paus och fruktstund med utsikt. FOTO: Michel Engman

Sakta mak

Det går ganska brant uppför och ridturen går i sakta mak mitt i en fjällvärld som precis börjat glöda som guld. Långt därnere glimmar Lill-Jorm och Stor-Jorms vatten och på marken går det fortfarande att spana ett och annat hjortron. Här är gudagott att vara!

Byggde eget hotell

Turistföretaget Rid i Jorm drivs som ett handelsbolag av Ola och Elin Sundkvist. Det har utvecklats från att enbart handla om turridning till att omfatta även boende och restaurang.

– När man har verksamhet på avlägsna platser måste man erbjuda alla delar och ordna mycket själv. Här fanns ju inga hotell för våra ridgäster att bo på före eller efter turerna så då byggde Ola Korpens Öga.

Läs också: Lär känna ditt hemland – till fots!

 Utsikten från hotellet Korpens Öga är svårslagen.
Utsikten från hotellet Korpens Öga är svårslagen. FOTO: Michel Engman

Vikingatiden inspirerar

Sagolika Korpens Öga är en grovhuggen rundbyggnad, med inspiration från Island, vikingatid och galler. Högst upp i byn ligger det, med vidunderlig utsikt över Jormsjön och den svensk-norsk fjällvärlden. Korpens Öga är basen för vistelsen, och här dukas ofta till kalas i eldens sken med måltider komponerade av lokala råvaror och efter säsong.

– Vi brukar runda av våra turer med en gemensam måltid i Korpens Öga.

Korpens Öga invigdes 2000 och rymmer några få sovplatser förutom den stora festlokalen.

– När inte det räckte till byggde vi även ett hotell med tio dubbelrum, matsal, pub och konferenslokal, berättar Elin.

Läs också: Småbarnsfamiljen Wiklund: Nu flyttar vi till fäboden!

 Rummen i hotellet är mysiga och rustikt inredda, har sköna sängar, samt egen dusch och toalett.
Rummen i hotellet är mysiga och rustikt inredda, har sköna sängar, samt egen dusch och toalett. FOTO: Michel Engman

Utvecklas ständigt

Verksamheten utvecklas ständigt och förändras efter behov. Efterfrågas en lokal för bröllop så bygger Ola ett kapell och ska det serveras mat, då lagar de måltiden från grunden på bra råvaror, gärna producerade i närområdet.

Bästa maten

Man brukar ju säga att all mat smakar så mycket bättre utomhus i det fria. Det må vara sant, men nog finns ändå stora skillnader i vad som serveras.

– När jag kom hit var jag inte speciellt intresserad av matlagning. Men jag blev mat-ansvarig och intresset växte med uppgiften, säger Elin, numera omtalat duktig och uppskattad utomhuskock.

Det är förstklassiga råvaror från småskaliga producenter i närområdet som gäller och matlagning över öppen eld.

– Det finns så mycket bra mat här. Det är självklart att vi vill använda oss av renkött, röding och nötkött från byns bönder, hellre än torrmat eller burkmat. Det är bra för bygden om vi kan samarbeta och använda det som produceras i byn, eller i alla fall närområdet.

Läs också: Världsunikt! 10 guldkorn att uppleva längs Inlandsbanan

Ta till vara hela djuren

Det ger också en extra mening när besökarna ser det betade landskapet och ser djuren gå på sommarbete.

Och det som inte går att få tag på från någon småskalig producent handlar vi i de lokala butikerna. Det är viktigt för oss att det finns butiker kvar.

En tanke som genomsyrar köttkonsumtionen hos ”Rid i Jorm” är att ta till vara hela djuret och alla styckningsdetaljer. Inget ska förfaras eller kastas.

Elin har frågat även äldre invånare om recept. På det viset tas gammal kunskap tillvara och förs vidare.

 Elin Sundkvst lagar underbar mat med lokala råvaror över öppen eld.
Elin Sundkvst lagar underbar mat med lokala råvaror över öppen eld. FOTO: Michel Engman

God planering

När maten ska förvaras lång tid och dessutom räcka till många gäller det att planera måltiderna väl. På fjällturerna i Jorm ska maten oftast räcka i två-tre dagar till fjorton hungriga ryttare. Två packhästar per grupp går åt för att bära maten till de olika lägren som byggts upp på fjället.

– Måltiderna kan se lite olika ut från gång till gång, men första lunchen består oftast av insaltad röding som grillas på pinne över elden och serveras med en god sås, potatis och tunnbröd.

Första middag blir det färskt kött, kanske en renskav. Andra lunch kan bestå av en soppa eller/och färsk korv som Elin och Ola tillverkat.

– Intresset växer för bra utomhusmatlagning, men fortfarande finns en hel del att göra. Goda, spännande och genomtänkta måltider uppskattas och blir en viktig del av hela upplevelsen, menar Elin Sundkvist, rutinerad utomhuskock.

Läs också: Semestra i naturen – 20 svenska platser att besöka

 Det doftar ljuvligt när det marinerade köttet steks över elden.
Det doftar ljuvligt när det marinerade köttet steks över elden. FOTO: Michel Engman

Magiska smaker

Efter den ganska tuffa stigningen planar Blåsjöfjället ut och ovanför Finnkrotjärn ligger ett vindskydd som bjuder till vila. När hästarna bundits upp tar Elin med packväskorna till vindskyddet och lägerelden tänds. Idag tar östanvinden i och ger bra drag.

Gulbetor, morötter och potatis tärnas och steks i smör i en av de relativt lätta men ganska skrymmande paellapannorna som islandshästen Fannar burit.

I nästa panna smörsteks blek taggsvamp och gula kantareller.

– Kantarellerna är än så länge få och sena i år. Men vi har hittat fin taggsvamp, säger Elin glatt.

Totalupplevelser i fjällvärlden

I sista pannan steks strimlad ölmarinerad ryggbiff. De tre smakfulla pannorna blandas snabbt ihop till en svårslaget smakrik Jormpanna som serveras med en ljuvlig och generös hjortronsås, samt älgörtspicklade grönsaker.

När Elin bjuder in till mat tystnar ljudnivån i lägret och ingen pratar längre hela meningar. Njutningen är total och ingen lyxkrog i världen kan mäta sig med denna totalupplevelse i den jämtländska fjällvärlden.

Läs också: 9 udda utflyktsmål i sommarsverige

Riktlinjer för utomhusmatlagning

Maten är en viktig del av verksamheten i många turistföretag. Från och med juni 2013 finns branschriktlinjer för utomhusmatlagning, framtagna av Progrezzum Ekonomisk Förening i samarbete med Ekoturismföreningen, Slow Food Sapmi, Friluftsfrämjandet, Scouterna och Sveriges Fiskturismföretagare. Riktlinjerna är bedömda av Livsmedelsverket och ska hjälpa företagen att tolka lagstiftningen och ta bort onödiga hinder och pappersarbete. Den ska ge stöd i kontakt med myndigheter och vara ett hjälpmedel för kontrollmyndigheterna.

Elin Sundqvist från ”Rid i Jorm” har varit med när riktade kurser i utomhusmatlagning har ordnats och då stått för den praktiska delen med matlagningen.

Läs också: Dressin i Sverige – upplevelse och motion

Rid i Jorm

”Rid i Jorm” grundades 1995 av Ola Sundkvist och erbjuder tur-ridning, vandring med packhäst, boende, måltider, konferensverksamhet, ordnar kurser, brygger öl, tillagar korv och arrangerar fester av alla slag. Verksamheten utvecklas ständigt.

Läs också: Svenska smultronställen – 10 öar att besöka i sommar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen