Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 juli 2017

Risk för färre blåbär ute i skogen i år

Det verkar bli färre blåbär i de svenska skogarna i år. Det visar en prognos från Sveriges Lantbruksuniversitet. Prognosen pekar på en 60-procentig skörd jämfört med genomsnittet.

 Det blir färre blåbär i de norrländska skogarna i år. I varje fall enligt en prognos från SLU.
Det blir färre blåbär i de norrländska skogarna i år. I varje fall enligt en prognos från SLU. FOTO: Istock

För den som älskar blåbär, och vem gör inte det, så kommer årets plockning inte vara lika glädjefull som vanligt. I varje fall om man bor i Norrland där blåbärsprognosen pekar på betydligt färre blåbär än vanligt.

– Det ser ändå ut att bli tillräckligt med bär för att alla som vill plocka ska få sina bär, men det kan bli nödvändigt för en del att åka till nya ställen som kanske ligger lite mer skyddade från nattfroster, t.ex. på sluttningar och höjder eller där skogen är lite tätare, säger Ola Langvall, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning vid SLU i ett pressmeddelande.

Skälet till bärminskningen beror på att det varit en del sena nattfroster som gör att blommorna dör och grunden för bärtillväxten minskar.

Prognosen från SLU gäller bara Norrland men i Svealand och Götaland verkar bären finnas i samma mängd som vanliga år.

Läs också: Bakad blåbärsgröt – gott och nyttigt

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen