Rödkålen kan ta slut – dags att bunkra upp
Om du vill ha färsk svensk rödkål på julbordet är det dags att börja bunkra. Efter en tuff odlingssäsong är det inte säkert att kålen räcker till storhelgerna.
Det är fältrapporten från Hushållningssällskapet som slår larm: Svensk färsk rödkål kan bli en bristvara innan jul. Om du däremot nöjer dig med grönkål eller vitkål kommer du kunna njuta av sådan.
Läs också: Recept på hemgjord rödkålschutney
Torkan har drabbat skörden
Rapporten släpps varje månad och beskriver läget i fält. I ett pressmeddelande för november månads rapport beskrivs en tuff säsong för kålodlarna, dels på grund av torkan, dels på grund av högt skadedjurstryck.
”Det kommer att bli stor brist på svensk huvudkål nästa år”, säger Anna-Mia Björkholm, hortonom och grönsaksrådgivare på Hushållningssällskapet i Kristianstad, i pressmeddelandet.
Kål i säsong på hösten
Kål av alla dess slag är i säsong under hösten. Alla kålsorter är rika på kalcium, järn, c-vitamin, fibrer och betakaroten. Då kvaliteten på årets skörd av just rödkål var sämre än vanligt sålde odlarna av så mycket som möjligt under hösten.
För den som vill köpa färdiglagad rödkål på burk kommer bristen inte påverka märkvärt då den, åtminstone i större skala, i de flesta fall inte är svensk, skriver Hushållningssällskapet.