Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 3 december 2018

Rödkålen kan ta slut – dags att bunkra upp

Om du vill ha färsk svensk rödkål på julbordet är det dags att börja bunkra. Efter en tuff odlingssäsong är det inte säkert att kålen räcker till storhelgerna.

 Vill du äta svensk färsk rödkål i jul gör du klokt i att köpa den redan nu. Det råder brist efter den torra sommaren 2018.
Vill du äta svensk färsk rödkål i jul gör du klokt i att köpa den redan nu. Det råder brist efter den torra sommaren 2018. FOTO: IBL

Det är fältrapporten från Hushållningssällskapet som slår larm: Svensk färsk rödkål kan bli en bristvara innan jul. Om du däremot nöjer dig med grönkål eller vitkål kommer du kunna njuta av sådan.

Läs också: Recept på hemgjord rödkålschutney

Torkan har drabbat skörden

Rapporten släpps varje månad och beskriver läget i fält. I ett pressmeddelande för november månads rapport beskrivs en tuff säsong för kålodlarna, dels på grund av torkan, dels på grund av högt skadedjurstryck.

”Det kommer att bli stor brist på svensk huvudkål nästa år”, säger Anna-Mia Björkholm, hortonom och grönsaksrådgivare på Hushållningssällskapet i Kristianstad, i pressmeddelandet.

Kål i säsong på hösten

Kål av alla dess slag är i säsong under hösten. Alla kålsorter är rika på kalcium, järn, c-vitamin, fibrer och betakaroten. Då kvaliteten på årets skörd av just rödkål var sämre än vanligt sålde odlarna av så mycket som möjligt under hösten.

För den som vill köpa färdiglagad rödkål på burk kommer bristen inte påverka märkvärt då den, åtminstone i större skala, i de flesta fall inte är svensk, skriver Hushållningssällskapet.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen