Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 januari

Rösta på Årets matbluff - du bestämmer

Vilken mat har varit mest vilseledande under det gångna året? Det undrar utmärkelsen Årets matbluff och du kan vara med och bestämma. Här är de 5 nomineringarna...

Varje år utser organisationen Äkta vara det som de anser vara ”årets matbluff”, en produkt som säger sig vara en sak men som är något helt annat. Utmärkelsen, som så klart är allt annat än positiv, brukar leda till stor uppmärksamhet och företagen bakom produkten brukar vara allt än annat än nöjda med sitt pris.

Bland tidigare vinnare av utmärkelsen finns bland annat GB Glace som gjorde glass utan mjölk, Pop Bakery som gjorde smördeg utan smör och Polarica som sålde kronhjortsskav med kött från Nya Zeeland.

Årets kandidater

När nu Äkta vara-juryn gått igenom nomineringarna till 2023 års matbluff så är det följande kandidater som den som vill kan rösta på:

Kalvfond från Coop som bara innehåller 0,4 % kalv, kanske lite lite för att vara en kalvfond?

Funktionsdryck som ger intryck av att komma från Norrland men som de facto inte tillverkas i Norrland.

Bröd från ICA som har namnet ”Hembakat” men som så klart bakas i fabrik.

Lakritsglass från ICA som inte verkar innehålla någon lakrits.

Granola från Frebaco som uppges inte innehålla tillsatt socker men samtidigt har den sötats med havresirap.

Omröstningen är i gång och du kan påverka resultatet genom att rösta på Äkta varas sajt som du hittar här. Röstningen pågår till den 22 januari och vinnaren presenteras den 24 januari.

Enligt Äkta vara är en matbluff ”en produkt som på något sätt vilseleder konsumenten. Ofta handlar det om att man ger sken av en sak på förpackningens framsida, som inte stämmer överens med innehållet. Ibland är bluffarna rent av olagliga, men ofta är de det inte.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen