Extra viktigt med temperaturen i kylen under rötmånaden
Är det varmt ute är det extra viktigt att du har koll på temperaturen i kylen. Följ de här råden så slipper du bli magsjuk.
Rötmånaden infaller traditionellt mellan 23 juli och 23 augusti. Under denna tid, eller när som helst när vädret är varmt och fuktigt, ruttnar maten lättare.
Rätt temperatur i kylen
Ett enkelt sätt att minimera risken för att maten blir dålig och du sjuk är att ha rätt temperatur i kylen. Livsmedelsverket rekommenderar +4 grader.
– Har du kylen inställd på + 4 grader ökar hållbarheten på kylvarorna. När det är varmt ute blir det extra värdefullt med en kall kyl, säger Moa Lavander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Använd kylväska
Se också till att kylvarorna inte blir varma på väg hem från butiken.
– Med hjälp av kylväska under varma dagar förlängs hållbarheten ytterligare, tipsar Moa Lavander.
Slipp magsjuka
Men när sommaren är extra varm och fuktig så kan man gott sänka temperaturen ytterligare en eller två grader. Det menar David Rönngård, försäljningschef på Elgiganten. Speciellt innan du ska storhandla och har glömt kylväskan.
– För att slippa ligga inne och vara magsjuk när sommarvärmen äntligen kommer är min rekommendation att sänka temperaturen i kylen en eller två grader än de sedvanliga +4 graderna som rekommenderas, säger David Rönngård.
3 säkra tips för att slippa magsjuka!
- Sänk temperaturen i kylen till högst 4 grader.
- Frakta hem kylvaror i kylväska när du har handlat.
- Låt inte maten stå framme.
Läs också: Så klarar äldre den farliga värmen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.