Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 mars 2020

Producenternas uppmaning: Därför ska du inte hamstra jäst och mjöl

Försäljningen av mjöl och jäst har ökat med raketfart på några veckor. Förklaringen är den pågående coronakrisen.

 Coronakrisen har lett till brist på jäst och mjöl i många butiker.
Coronakrisen har lett till brist på jäst och mjöl i många butiker. FOTO: TT

På många håll är tomt eller halvtomt i mjölhyllorna i landets butiker.

– Ja, vi har nog aldrig varit med om en sådan extrem ökning på så kort tid, säger Karolina Valdemarsson, Sverigechef för Lantmännen Cerealia, som producerar mjöl under varumärket Kungsörnen.

Gott om spannmål

Men hon betonar att det inte råder någon brist på spannmål. Och att produktionen går för högtryck för att omvandla den till mjöl och möta upp den plötsligt ökade efterfrågan.

– Vi levererar och fyller på i hyllorna kontinuerligt, men det finns en viss fördröjning. Viktigt nu för oss är att arbeta mycket för att skydda personalen från smitta genom extra säkerhets- och hygienåtgärder, fortsätter Karolina Valdemarsson.

Läs också: Så räddar du gammal jäst!

Hoppas på måttlighet

Även om hon gläds åt att många efterfrågar företagets mjölprodukter så hoppas hon på en större balans. Att människor inte känner sig rädda för att mjölet ska ta slut och därför köper extra mjöl.

– De flesta bunkrar nog inte. Men det räcker att många köper två-tre paket mjöl i stället för ett, för att det snabbt ska ta slut i hyllorna. Då kan det bli svårt för andra att få tag på mjöl, äldre personer till exempel, säger hon.

Och även om mjöl har lång hållbarhet menar hon att det finns risk för matsvinn om man köper alltför stora mängder som inte används.

Läs också: Så gör du egen jäst

Jästen slut i hyllan

Även på Jästbolagets fabriker går produktionen för högtryck. Allt för att möta den enorma efterfrågan under de senaste veckorna.

– Vi producerar dubbelt så mycket jäst som vi normalt sett gör den här tiden på året och försöker möta den kraftigt ökade efterfrågan som nu råder, säger Anna Bjur, marknads- och utvecklingschef där.

Tillfällig brist

Hon är medveten om att jästen på flera håll tagit slut i butikerna, men menar att det bara är tillfälligt.

– Vi gör vad vi kan för att möta den efterfrågan som vi just nu ser. Vi producerar för fullt och butikshyllorna fylls kontinuerligt på, men det finns en viss ledtid innan jästen når butikerna, säger hon.

Anna Bjur manar också till lugn och en viss måttlighet

– Självklart att det är jätteroligt att fler bakar men vi vill också uppmana att inte bunkra jäst. Det finns en stor risk till ett ökat matsvinn om man köper jäst som sedan aldrig används, säger hon.

Läs också: Gör ditt eget mjöl

Mångdubblad försäljning

Anna Bjur på Jästbolaget och Karolina Valdemarsson på Lantmännen Cerealia, tror att det finns flera orsaker till att försäljningen av jäst och mjöl nu har mångdubblats på grund av coronakrisen.

En viktig orsak är den allmänna känslan av kris som får människor att köpa extra mycket för att ha ett lager hemma.

Fler bakar

En annan orsak tror de kan vara att man är hemma mer i veckor och på helger.

– Ja, man har mer tid att baka själv. Och så kanske man är hemma mer med barnen och vill göra något mysigt med dem. För det är ju en glädje mitt i allt detta att kunna baka tillsammans, säger Karolina Valdemarsson.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen