Så brygger du gott kaffe för hand
För att få ett riktigt gott kaffe ska man brygga för hand. Här proffsens 6 bästa tips!
Det klassiska sättet att brygga kaffe manuellt har fått en renässans. I dag kallas det ”pour over-kaffe”, eller droppkaffe.
Enligt proffsen är ”handbryggning” det säkraste sättet att få gott kaffe, då du kan styra hela processen själv.
Så här brygger du ett riktigit gott kaffe – för hand!
1. Rätt mängd kaffe
Mät eller väg upp rätt mängd kaffe: minst 2,5-3 kaffemått till 2,5 dl vatten (eller 6-8 gram per deciliter). Vill du ha starkare kaffe, välj ett mer mörkrostat. Helst ett nyrostat och nymalet kaffe.
2. Rätt temperatur vid kaffebryggning
Brygg med så hett vatten som möjligt, 92-96 grader. Finsmakarna använder också kallt, färskt och syrerikt vatten att koka upp.
3. Blötlägg kaffefiltret
Häll gärna hett vatten över filtret innan du börjar brygga. Då blir det varmt och fuktigt och ger inte ifrån sig någon trä- eller papperssmak. Vitt miljövänligt tillverkat filter ger bättre smak än brunt filter, enligt proffsen.
3. Låt kaffe blomma
För att få ut det mesta av kaffets aromer ska du låta det blomma. Häll lite hett vatten över kaffet i filtret och låt stå i 40-60 sekunder. Detta får koldioxiden att dunsta vilket förstärker smaken.
4. Brygg kaffe lagom snabbt
Brygger man för snabbt kan kaffet smaka surt, tar det för lång tid kan det smaka beskt.
Bryggtid för 2 deciliter är cirka 2,5 minuter, en halvliter 3-3,5 minuter och en liter cirka 5 minuter.
Häll över lite hett vatten var 30:e sekund eller i cirklar i ett långsamt, jämnt flöde.
5. Fördela vattnet jämnt i kaffefiltret
Se till att hälla/droppa vattnet över allt kaffe i filtret, även på kanterna. När allt kaffe i filtret täcks av vatten får man ut den bästa och mesta kaffesmaken.
6. Så brygger du kaffe till många
0.75 liter till en liter är maxgränsen när man handbrygger annars blir bryggtratten för liten.
Ska du handbrygga till 10 personer eller fler är det bättre att brygga två eller tre gånger.
Läs också: Vi slänger en kopp kaffe om dagen
Källa: Joanna Alm, som driver Drop Coffee, ett kafé och ett kafferosteri i Stockholm. Tre gånger svensk mästare i kafferostning och tvåa, tre och fyra i kafferostnings-VM. 2. Lyssna på henne i P1:s Meny.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.