Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 december 2019

Så får du upp burklocket

Locket sitter som berget – hur svårt ska det vara att få upp den där glasburken med inlagd gurka? Nästan omöjligt, visar det sig. Men det finns smarta knep som rår på trilskande förpackningar.

 Det ska gå! Lär dig knepen som hjälper dig att öppna locket.
Det ska gå! Lär dig knepen som hjälper dig att öppna locket. FOTO: Istock

Nej, det är inte dina nypor det är fel på. Det är förpackningen. För vem har inte förbannat skinkpåläggets provocerande lilla plastflärp, skvimpande matjessillburkar och glaskonserver som man snopet fått ställa tillbaka i kylen efter storbråk med locket.

Krångliga förpackningar

Nej, skärpning förpackningsindustrin, här finns en hel del att jobba med! För inte ska man behöva ha bergsklättrarnypor för att få njuta av en skinkmacka toppad med rödbetor eller saltgurka.

Läs också: 6 knep för att få ut ALL mat ur förpackningen

Utbrytarkung i köket

Tills problemen är lösta så gäller det att känna till några knep som gör dig till utbrytarkung i köket. Här är de:

4 knep som öppnar locket

  • Spola locket med varmt vatten.
  • Vänd på steken och knacka med bestämda slag på burkens botten.
  • Bryt burkens vakuum med hjälp av en kniv eller skaftet på en sked som du sticker in under lockets kant. På så vis bänder du in lite luft mellan locket och glasburken.
  • Sätt en gummisnodd rund locket så får du bättre grepp. Prova också med att knacka lätt runt locket mot exempelvis bänkskivan innan du sättar på gummisnodden. Då kan locket släppa ännu lättare.

Knep för att öppna matjessillen

För att undvika att blir nedstänkt med spad från matjessillen så strunta i metallflärpen som är menad att du ska öppna med. Använd en hederlig konservöppnare istället. Den ger dig en bättre vinkel och därmed koll på vätskan.

Knep för att öppna påläggsförpackningen

Detta är egentligen ett icke-knep för det finns inget smart sätt att få grepp om den löjliga lilla plastfliken i ena hörnet som är menad att du ska dra i. Skippa fliken och använd saxen i stället.

Läs också: 12 livsmedel du INTE ska förvara i kylen!

Kom igenom hårdplasten

När det gäller mat och prylar förpackade i pansarhård monsterplast så funkar varken kniv eller sax. Här kommer den hederliga konservöppnaren till användning igen. Sätt den vid kanten och öppna som om det vore en konservburk.

Vi behöver din hjälp

Har du själv bra knep att dela med dig av när det gäller svåröppnade förpackningar? Skriv till eva.kallstrom@land.se så fyller vi på knep-listan efter hand.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen