Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 december 2017

Så får du ut mest smak av saffran – kockens 5 bästa tips

Saffran är en lika dyrbar som älskad krydda. Men för att smaken ska blomma ut till fullo krävs både kunskap och rätt handlag. Här är fem tips hur du lyckas med saffran.

 Så får du ut mest smak av saffran.
Så får du ut mest smak av saffran. FOTO: Peter Berglund

Med ett kilopris runt 50 000 kronor gäller det att få ut mesta möjliga smak av saffran. Något som kocken Monika Ahlberg är expert på. Hon har skrivit den omtyckta kokboken Monikas jul, där saffran är en självklar ingrediens i många av recepten, men använder gärna kryddan för att sätta extra piff på maten året om. Här delar hon med sig av sina bästa råd för att lyfta fram smaken:

1. Välj hel saffran

– Jag försöker alltid hitta trådsaffran, det ger dubbelt så mycket smak, säger Monika Ahlberg.

Till skillnad från det ”vanliga” malda pulvret består trådsaffran av hela pistiller. Den stora smakskillnaden beror på att mycket smak går förlorad då kryddan mals, precis som med kardemumma och andra kryddor som också finns att köpa färdigmalda. Tidigare kunde hel saffran vara svårt att få tag på men numera ingår det i standardsortimentet i flera större matbutiker.

– Jag brukar mortla trådsaffran tillsammans med en halv sockerbit. Det är enkelt och resultatet blir jättebra, säger Monika Ahlberg.

Läs också: Rumstemperera smör snabbt – 4 knep

2. Titta på färgen

Om möjlighet finns att inspektera saffranet innan du köper – titta efter de allra rödaste pistillerna. Ju rödare färg desto mer smak.

3. Marinera saffran

Ett sätt att maximera smaken är att marinera saffranet före användning. Marinering fungerar både med mald och hel saffran. Smakämnena och färgen frigörs i vatten och alkohol, vilket är skälet till att man alltid ska blanda ner saffranet i degvätskan vid till exempel lussebullsbak. Det allra bästa sättet är att marinera i alkohol.

Lägg ner pistillerna eller pulvret i ett glas och häll över lite cognac, vodka eller rom. Beräkna cirka 2-3 matskedar per gram saffran. Sätt på ett lock och låt det dra sig i några timmar. 24 timmar räcker för full smakupplevelse.

4. Gör egen saffransolja

Enklaste vägen till att alltid ha den goda smaken till hands är att göra egen saffransolja. Blanda i ett gram saffran i en flaska vanlig solrosolja och du har en utmärk smaksättare att steka räkor, lax eller lök i.

– Att fräsa lök i saffransolja blir en utmärkt grund till fisksoppan, säger Monika.

5. Förvara saffran rätt

Saffran drar lätt till sig andra, oönskade smaker. Förvara den därför i en tätslutande burk och inte tillsammans med andra kryddor.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen