Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 augusti 2018

Så gör du äppelmust snabbt och enkelt

Står du med korgarna fulla av äpplen och inte vet vad du ska göra av allt? Lands bloggare Niklas Kämpargård tipsar om hur du kan göra härlig äppelmust på under fyra timmar.

FOTO: Niklas Kämpargård

Obs: Den här äppelmusten är alkoholfri!

Du behöver:

  • En fruktkross (man kan också passera små mängder äpplen med en passertillsats till hushållsassistenten)
  • En fruktpress
  • En balja, till exempel en murarbalja eller en hink
  • Rinnande vatten
  • Sil
  • Gryta
  • Glas- eller plastflaskor (gamla PET-flaskor är utmärkta att frysa i)

1. Tvätta, rensa och dela

FOTO: Niklas Kämpargård

Det är viktigt att rengöra äpplena ordentligt innan du mustar. Tappa upp en balja med vatten och ös i äpplena. En stor murarbalja är utmärkt att använda.

Det går bra att spola av äpplena med en vattenslang, men tänk på att inte spola med för hårt tryck eftersom vattenstrålen kan penetrera ytan och skada fruktköttet.

Skär bort dåliga bitar. Det går utmärkt att musta även nedfallen frukt. Även om det funkar att krossa hela äpplen, är det enklare om du först delar dem med en kniv, att dela ett äpplet i 4–6 bitar är lagom.

2. Rigga fruktkross och balja

FOTO: Niklas Kämpargård

En enkel stabil fruktkross kostar från drygt en tusenlapp upp till flera tusen kronor. Det är naturligtvis mer effektivt att investera i motordriven kross, men även en handvevad fruktkross fungerar förvånansvärt bra.

Spänn fast fruktkrossen i en bänk med en rejäl tving. Nedanför spänner du fast en balja, till exempel en murarbalja, som äppelkrosset trillar ner i för att allt ska stå stadigt.

Tryck ner äppelbitarna i krossen samtidigt som du vevar. På så vis blir fruktkrossen effektivare. Det brukar vara lämpligt att krossa omkring 10 kg äpplen åt gången, då hinner du musta äppelkrosset innan oxideringen tilltar. 10 kg äpplen blir 3–5 liter must, beroende på sort och vätskeinnehåll.

3. Förbered fruktpressen

FOTO: Niklas Kämpargård

Skruva fast äppelpressen i bänken så att den står stadigt. Spänn upp filterpåsen i äppelpressen innan du öser över fruktkrosset. Lägg över äppelkrosset i en filterpåsen i fruktpressen. Filterpåsen gör så att äppelkrosset inte trillar ner i musten. Placera en hink under fruktpressen innan du öser över dina krossade äpplen eftersom det brukar börja rinna must direkt.

4. Pressa fruktkrosset

FOTO: Niklas Kämpargård

Vik filterpåsen omlott och sätt på pressutrustningen. Sätt på presslocket och tryck till ordentligt. I de billigaste fruktpressarna pressar du frukten med handkraft. Trots att det ser tungt ut är det enkelt att pressa ur äppelsaften tack vare hävstångseffekten. Tänk på att det börjar att rinna must så fort du öser över dina krossade äpplen i äppelpressen.

5. Sila musten

FOTO: Niklas Kämpargård

Genom att sila musten slipper du bitar i musten, sila gärna två gånger för bästa resultat.

6. Häll upp på flaska

FOTO: Niklas Kämpargård

Häll över äppelmusten på väl rengjorda glas- eller plastflaskor. Det funkar utmärkt att frysa must i både glas- och plastflaskor. Tänk bara på att inte fylla flaskorna ända upp, så att innehållet kan expandera efterhand som det fryser. I kylskåp håller musten i runt en vecka. Hemgjord äppelmust är sagolikt god att dricka. Dessutom är det en utmärkt present.

Läs också: Äppelcidervinäger – så gör du steg för steg

Tips!

Kasta inte äppelkrosset i komposten utan ge det till grisarna eller hönorna. Hemma hos oss brukar vi göra äppeldricka, vilket innebär att vi fyller en hink till hälften med äppelkross och sedan fyller på med vatten ända upp till kanten.

Efter tre–fem dagar i kylskåp silar vi bort äppelkrossen och dricker sagolikt god äppeldricka som passar lika bra till utflykten som måltidsdryck. Drickan går utmärkt att frysa eller förvara i upp till en vecka i kylskåp. Du kan också frysa äppelkross i lämpliga portionsförpackningar och göra äppeldricka året om.

Så pastöriserar du äppelmusten

Det går utmärkt att pastörisera äppelmust om du saknar plats i frysen.

  • Rengör flaskorna ordentligt och ställ in dem i ugnen (100 grader) i 30–60 minuter.
  • Häll upp äppelmusten i ett stort kärl och värm på spisen till 75 grader i minst 15 minuter. Skumma av och tappa upp i de steriliserade flaskorna. Det är viktigt att du fyller flaskorna med must ända upp till kanten för att minimera risken för bakterieangrepp. Förslut flaskorna och låt svalna långsamt.

Mer om äppelmust

• Opastöriserad råmust håller i åtminstone 4-5 dagar i kylskåp innan den börjar att spontanjäsa.

• Färg: Mörkheten på den färdiga musten beror på mognadsgraden i äpplet. Väl mogna äpplen har en tendens att ge en mörkare must medan omogna äpplen ofta skapar en grumlighet i musten.

• Tänk på att inte låta musten stå för länge i öppna kärl eftersom syret gör att musten oxiderar vilket ger en mörkare must.

• Det finns ett fåtal återförsäljare av pressutrustning på nätet.

Tack till Äppelriket i Kivik som försett oss med fina äpplen av sorterna ‘Elise’ och ‘Frida’ www.appelriket.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen