Så gör du det perfekta potatismoset
Vill du imponera på dina middagsgäster? Med de här tipsen lagar du det perfekta potatismoset.
Rätt potatissort till moset
Mjöliga potatisar är bättre än fasta, eftersom de innehåller mer stärkelse. Stärkelsen gör att potatisen lättare suger i sig smör, mjölk och grädde, och ger därför ett fluffigare mos. Du kan också pröva att blanda både mjöliga och fasta potatisar!
Lägg potatisarna i kastrullen innan du kokar upp vattnet
Lägg potatisarna i kallt vatten direkt, innan uppkokning; annars tillagas potatisarna ojämnt och kan falla sönder.
Salta potatis
Vattnet ska saltas direkt, eftersom potatisen absorberar saltet medan den kokar.
Sänk värmen då vattnet börjar koka
Vattnet ska småkoka i ungefär 15-20 minuter, det ska inte stormkoka.
Läs också: Därför ska du koka potatis med skalet på
Häll bort allt vatten
Häll bort vattnet från potatisarna då de kokat klart, och undvik att skölja dem innan du tar till mixern, så de inte suger i sig nytt vatten.
Använd potatispress eller mixer
En mixer är ett bra val om du siktar på mos som är tjockt, mjukt och krämigt. Vill du däremot ha ett mer fluffigt och fast potatismos ska du använda potatispress.
Laga moset i rätt tid
Potatismoset är som godast då det är nylagat! Det är alltså ingen idé att tillaga det långt innan servering.
Smör i potatismos
Låt smöret stå i rumstemperatur en stund innan du lägger det i moset. Även mjölk och grädde ska värmas upp innan det rörs ned i moset.
Smaksätt potatismoset
Moset kan vara hur gott som helst även utan extra tillbehör, men om du vill kan du experimentera till exempel med persilja, bacon eller riven ost.
Läs också: Överbliven potatis: tips på rätterKällor: Mitt kök/Expressen, Elle Mat och Vin, Allers, Professional Secrets