Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 1 mars 2019

Så gör du det perfekta potatismoset

Vill du imponera på dina middagsgäster? Med de här tipsen lagar du det perfekta potatismoset.

 Gott till fisk, köttbullar och vegetariska rätter.
Gott till fisk, köttbullar och vegetariska rätter. FOTO: iStock

Rätt potatissort till moset

Mjöliga potatisar är bättre än fasta, eftersom de innehåller mer stärkelse. Stärkelsen gör att potatisen lättare suger i sig smör, mjölk och grädde, och ger därför ett fluffigare mos. Du kan också pröva att blanda både mjöliga och fasta potatisar!

Lägg potatisarna i kastrullen innan du kokar upp vattnet

Lägg potatisarna i kallt vatten direkt, innan uppkokning; annars tillagas potatisarna ojämnt och kan falla sönder.

Salta potatis

Vattnet ska saltas direkt, eftersom potatisen absorberar saltet medan den kokar.

Sänk värmen då vattnet börjar koka

Vattnet ska småkoka i ungefär 15-20 minuter, det ska inte stormkoka.

Läs också: Därför ska du koka potatis med skalet på

Häll bort allt vatten

Häll bort vattnet från potatisarna då de kokat klart, och undvik att skölja dem innan du tar till mixern, så de inte suger i sig nytt vatten.

Använd potatispress eller mixer

En mixer är ett bra val om du siktar på mos som är tjockt, mjukt och krämigt. Vill du däremot ha ett mer fluffigt och fast potatismos ska du använda potatispress.

Laga moset i rätt tid

Potatismoset är som godast då det är nylagat! Det är alltså ingen idé att tillaga det långt innan servering.

Smör i potatismos

Låt smöret stå i rumstemperatur en stund innan du lägger det i moset. Även mjölk och grädde ska värmas upp innan det rörs ned i moset.

Smaksätt potatismoset

Moset kan vara hur gott som helst även utan extra tillbehör, men om du vill kan du experimentera till exempel med persilja, bacon eller riven ost.

Läs också: Överbliven potatis: tips på rätterKällor: Mitt kök/Expressen, Elle Mat och Vin, Allers, Professional Secrets

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen