Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 augusti 2018

Så gör du geléprovet

Geléprovet kan du göra för att se om sylten eller marmeladen är färdigkokt. Så här går du tillväga.

 Gör geléprovet, pektinprovet eller marmeladprovet för att se om sylten stelnar som den ska.
Gör geléprovet, pektinprovet eller marmeladprovet för att se om sylten stelnar som den ska. FOTO: Istock

Så gör du geléprovet:

När sylten har kokat livligt i 5–10 minuter är det dags att kontrollera om den har nått stelningspunkten. Det vanligaste sättet att kolla det är med geléprovet.

Ta bort grytan från spisen kontrollerat så att sylten inte kokar över. Ställ in ett tefat i frysen i förväg.

Skeda upp lite sylt på fatet och låt den svalna i några sekunder. Dra sedan fingret genom sylten. Om ytan blir rynkig har sylten nått stelningspunkten. När du lyfter upp fingret bildar sylten trådar i stället för droppa ner i fatet.

Läs också: Koka eget pektin av äppelkart – så gör duLäs också: Här är Lands bästa syltrecept

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen