Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 15 januari

Så gör man med pinjekottar

Har du också sett de stora pinjekottarna som letat sig in i grönsaksdisken? Det här ska du göra med dem!

 Pinjekottar säljs i matbutiker – men vet du hur de ska användas?
Pinjekottar säljs i matbutiker – men vet du hur de ska användas? FOTO: Istock

Nej, det är inte en inredningspryl från julsortimentet som har hamnat på villovägar. Pinjekottar är ätbara och ligger bredvid tomaterna i grönsaksdisken av en anledning.

Inuti de stora vackra kottarna gömmer sig nämligen – just det – pinjenötter!

En pinjekotte döljer i bästa fall 50 pinjenötter, som egentligen är frön, men det kan också vara så lite som 20 stycken i den.

Läs också: Godaste peston på ruccola och pinjenötter

Pinjekotten växer i Medelhavsländer

Pinjekottarna har färdats långt för att hamna i svenska butiker. De växer på pinjeträd i Medelhavsländer som Spanien, Italien och Portugal.

De paraplyformade pinjeträden med barrtäckta grenar är mycket vanliga i regionen. De växer på sandiga marker och är inte härdiga nog att överleva i svenskt klimat.

Träden kan bli hundra år gamla och det är först efter 25 år som det börjar växa kottar på dem.

 Inuti de hårda fröna i kottens fjäll döljer sig mjuka pinjenötter.
Inuti de hårda fröna i kottens fjäll döljer sig mjuka pinjenötter. FOTO: Istock

Så ska du öppna pinjekotten

Sätt ugnen på 180 grader och rosta kotten i två timmar.

När kottens fjäll har öppnat sig plockar du försiktigt ut den och lägger på ett värmetåligt underlag.

I fjällen sitter svarta frön. De innehåller i sin tur pinjenötter.

De svarta fröna kan vara knepiga att få upp. Använd en nötknäckare för att öppna skalen.

Plocka ut pinjenötterna och pilla bort det tunna bruna höljet de har.

Ät pinjenötterna som de är eller rosta i en torr stekpanna med havssalt.

Om du har tålamod kan du även låta kotten öppna sig i varm rumstemperatur, till exempel nära ett element. Den processen kan ta upp till en månad.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen