Så gör man med pinjekottar
Har du också sett de stora pinjekottarna som letat sig in i grönsaksdisken? Här förklarar vi vad det är och vad man ska ha dem till.
Nej, det är inte en inredningspryl från julsortimentet som har hamnat på villovägar. Pinjekottar är ätbara och ligger bredvid tomaterna i grönsaksdisken av en anledning.
Inuti de stora vackra kottarna gömmer sig nämligen – just det – pinjenötter!
En pinjekotte döljer i bästa fall 50 pinjenötter, som egentligen är frön, men det kan också vara så lite som 20 stycken i den.
Läs också: Kokta ägg – här är koktiderna för löskokt, mjukkokt och hårdkokt
Pinjekotten växer i Medelhavsländer
Men se upp, pinjekottarna har färdats långt för att hamna i svenska butiker. De växer på pinjeträd i Medelhavsländer som Spanien, Italien och Portugal.
De paraplyformade pinjeträden med barrtäckta grenar är mycket vanliga i regionen. De växer på sandiga marker och är inte härdiga nog att överleva i svenskt klimat.
Träden kan bli hundra år gamla och det är först efter 25 år som det börjar växa kottar på dem.
Så ska du öppna pinjekotten
Sätt ugnen på 180 grader och rosta kotten i två timmar.
När kottens fjäll har öppnat sig plockar du försiktigt ut den och lägger på ett värmetåligt underlag.
I fjällen sitter svarta frön. De innehåller i sin tur pinjenötter.
De svarta fröna kan vara knepiga att få upp. Använd en nötknäckare för att öppna skalen.
Plocka ut pinjenötterna och pilla bort det tunna bruna höljet de har.
Ät pinjenötterna som de är eller rosta i en torr stekpanna med havssalt.
Om du har tålamod kan du även låta kotten öppna sig i varm rumstemperatur, till exempel nära ett element. Den processen kan ta upp till en månad.