Så häller du upp knäcken utan att bränna dig
Den är ju så fasligt god, den lilla knäcken men hur fasiken får man i smeten i de små formarna utan att göra sig illa eller det blir kladd överallt?
Visst, en liten tesked i all ära men det projektet är faktiskt dömt att misslyckas! Du kommer bränna dig på smeten som hamnar lite överallt, eller så kommer du att få problem med omkullramlande småformar. Här är våra bästa tips på hur det kan lätt (lättare?) och smidigt att få till knäcken på ett lätt sätt! Vi har ju en favorit…
Läs också: Så här fixar du knäcksmeten bäst
Svar från följarna
Vi frågade våra läsare på Land:s instagram om hur de gör med knäcksmeten.
Här kommer de bästa knepen:
1. Använd en sirapsflaska
Häll ner din smet i en tratt i en sirapsflaska för att sen lätt kunna hälla upp i de små formarna. OBS! Smeten är så varm så i värsta fall kan smeten smälta flaskan eller bränna dig rejält om du inte är försiktig. Använd en handduk när du håller i flaskan, eller en dubbel wettextrasa som en följare tipsar om specifikt. Eller häll upp hälften i flaskan och börja lite försiktigt.
OBS nr2! Pilla bort flärpen på locket till flaskan, annars fastnar smeten där.
2. Använd en kanna
Inger Tedebro skickade ett mejl till oss med sitt bästa tips. Och hon har gjort knäck i många år…
”Sen har jag en bra kanna, med rejält ‘veck’ till pip, som jag hällt lite rapsolja i och rullat runt med så det täcker kannan på insida, Ställ den sen upp och ner, så överflödig olja rinner ut.” Tack Inger för tipset!
Finns det en i mikrougnssäker i plast så kan du bara värma den när smeten har stelnat när den blivit lite kyld. Du kan också använda en vanlig kaffekanna som du häller ur!
Läs också: Klar med knäck? Gör vår urgoda knock out-kola (med vanilj och havssalt)
3. Ät mammas
Haha, detta tips är kanske det gulligaste av alla, och vi håller ju med. Men eftersom vi vill bli lite självständiga så försöker vi själva detta år!
4. Köp en knäcktratt
Ett sätt att lösa problemet är ju att göra som proffsen, och köpa en riktig knäcktratt som sen får ligga och damma i elva och en halv månad innan den används igen. Men vill du göra ofantligt många knäck denna jul är kanske detta den bästa investeringen!
5 Bästa tipset: Termos med hällpip!
Vi baxnar över detta förslag. Vår följare Elva Ludvigson gav oss det mest genialiska tipset, att helt enkelt hälla smeten i en termos och sedan börja ta över världen med sin goda knäck. Inte svårt att diska heller – häll bara i varmt vatten efteråt så löser smeten upp sig.
Läs också: Här är alla recept du behöver i jul! Väl bekomme!