Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 oktober 2018

Så kokar du den perfekta pastan

Koka pasta är väl ingen konst? Jo, det är precis vad det är. Här får du veta allt du behöver får att lyckas med pastan – varje gång. Enkelt!

 Lär dig stegen och lyckas med pastan varje gång.
Lär dig stegen och lyckas med pastan varje gång. FOTO: Istock

Klistrig, för mjuk, för hård. Det är inte varje gång pastan blir så där härligt italiensk som man drömmer om.

Men att koka den perfekta pastan är inte svårt. Kruxet är att hålla koll på stegen, några enkla knep och en enkel tumregel: En stor kastrull och rikligt med vatten är A och O för att lyckas med pastan.

Lär dig det här – en gång för alla.

Läs också: Därför kan rester av ris och pasta göra dig sjuk

6 enkla steg för perfekt kokt pasta

1. Använd rätt kastrull

Ta fram en stor kastrull. Den ska rymma rikligt med vatten så att det inte koka över. Tänk att den ska fyllas till max ¾.

2. Koka vattnet

Räkna med 1 liter vatten per 100 gram pasta. Koka upp vattnet med locket på.

3. Salta

Häll i saltet när vattnet har kokat. Då spar du både tid och energi eftersom vattnet kokar snabbare utan salt. ½ msk per 100 g pasta är lagom.

4. Koka pastan

Tillsätt pastan, lite i taget, i det kokande vattnet. Kolla koktiden på förpackningen. Ställ timern lite kortare än vad som står angivet så att du får tid att smaka av (se punkt 5). Låt pastan koka utan lock och rör om då och då så den inte blir klistrig. Torr pasta ska koka livligt. Färsk pasta ska sjuda på svag värme.

5. Smaka av

Prova dig fram genom att smaka på pastan. När koktiden börjar närma sig slutet så ta upp lite med en gaffel och smaka av. Tänk på att pastan fortsätter att mjukna något efter kokningen.

Genväg! Vet du med dig att du vill ha pastan al dente (med tuggmotstånd) så koka pastan en halv minut kortare än vad som står angivet på förpackningen.

6. Häll av vattnet

När pastan har fått den konsistens du önskar häller du den i ett durkslag. Skaka av det sista vattnet och lägg sedan tillbaka pastan i kastrullen tillsammans med lite olja. Rör om och servera direkt.

Tips! Innan du häller av vattnet så spar lite i en kopp. Om pastan ska stå en liten stund innan servering så håller den sig smidig om du häller lite av pastavattnet över spagettin tillsammans med olja och rör om!

Bonustips!

  • Om pastan behöver värmas upp så koka lite vatten och häll över den kalla pastan. Häll bort överflödigt vatten och servera.
  • Kyl pastan snabbt under rinnande kallt vatten och låt rinna av om du ska ha den exempelvis till sallad.

Läs också: Stuvade makaroner med mjölk – enkelt vardagsrecept

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen