Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 oktober 2017

Så kokar du egen kycklingbuljong – steg för steg

Den godaste och mest smakrika buljongen kokar du själv. Så här enkelt kokar du din egen kycklingbuljong.

 Egen kycklingfond får en fantastiskt fin och intensiv smak.
Egen kycklingfond får en fantastiskt fin och intensiv smak. FOTO: Niklas Kämpargård

Att koka egen buljong är ett fantastiskt härligt sätt att ta vara på fula grönsaker och ben full med smak. Här är det kycklingskrov som sätter smak på buljongen eller fonden tillsammans med köksträdgårdens grönsaker.

Buljong eller fond?

Skillnaden mellan buljong och fond är att fonden har reducerats (kokats ihop) betydligt mer än buljongen. Alltså: om du inte kokar ihop ingredienserna nedan (reducerar) så hårt så blir resultatet kycklingbuljong i stället för kycklingfond.

Ingredienser

2-4 kycklingskrov (av köpt industrikyckling) 1-2 skrov om du använder egna hönor

3-4 gula lökar

4-5 vitlöksklyftor

1 näve bladselleri

5-6 lagerblad

1 näve persilja

salt och peppar efter smak (jag brukar salta måttligt och salta mer vid själva tillagningen av maträtten där buljongen ska användas)

Så gör du egen kycklingfond – steg för steg

1. Skölj och dela grönsakerna

FOTO: Niklas Kämpargård

Skölj (och eventuellt skala) morötter och lök. På sommaren funkar det fint att använda skalet som ännu inte blivit hårt och skyddande. Dela grönsakerna i mindre bitar och tärna ner lökblasten i buljongen. Hacka bladselleri och persilja.

2. Fräs och bryn

FOTO: Niklas Kämpargård

Fräs grönsakerna i några matskedar rapsolja. Lägg gärna i en klick smör för att förstärka grönsakernas smaker. Bryn sedan lätt utan att bränna vid grönsakerna.

3. Koka i en gryta

Häll över grönsakerna i en stor gryta med kryddor och kycklingskrov. Fyll upp med vatten så att alla ingredienser hamnar under vattenlinjen. Låt sedan småputtra på spisen under åtminstone 3-4 timmar. Gärna längre. Om kycklingen är rå kommer det att skumma en del. Använd i så fall en helt vanlig sked och skumma av efterhand som resterna kokar.

4. Lyft bort rester

FOTO: Niklas Kämpargård

Efter 3-4 timmar lyfter du upp kycklingrester och grönsaker med en hålslev.

5. Sila och koka ihop (reducera)

FOTO: Niklas Kämpargård

Sila fonden för att slippa benrester och småbitar. Koka upp fonden på nytt och sänk värmen så fort det börjar att koka. Låt buljongen reducera, koka ihop, på låg värme tills önskad smak och konsistens. Smakerna intensifieras ju mer vatten som kokar bort. För buljong brukar man sträva efter att reducera 50-70 procent medan fond reduceras betydligt mer intensivt.

6. Häll i pappmuggar och frys

FOTO: Niklas Kämpargård

Häll upp fonden i helt vanliga pappmuggar, bättre än till exempel bakformar och iskuber. Sätt pappmuggarna i en större form (för att de inte ska välta) och sätt i frysen.

7. Märk muggarna

FOTO: Niklas Kämpargård

Märk muggarna med vilken form av fond den innehåller. Skriv exempelvis H (höns/kyckling), V (vilt), S (skaldjur) och G (grönsaksbuljong). På så sätt blir det enkelt att skilja mellan olika smaker i frysen.

8. Stapla i frysen

FOTO: Niklas Kämpargård

När du styckfryst muggarna kan du stapla dem i varandra utan risk för att muggarna fryser ihop. Förvara i en vanlig plastpåse i frysen.

Läs också: Gör bondens grönsaksbuljong

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen