Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 juni

Så lagrar du mjölet så att det håller länge

Förvara torrt, svalt och mörkt. Det är grunden när du vill att mjölet du köpt ska hålla länge.

 Torrt blir det men är det tillräckligt svalt och mörkt? Rätt förvaring gör skillnad.
Torrt blir det men är det tillräckligt svalt och mörkt? Rätt förvaring gör skillnad. FOTO: Istock

Att säga precis hur länge mjöl kan hålla är som att förklara hur långt ett snöre är.

– Hållbarheten påverkas av många faktorer. Mjölet har sin egen biologiska process med enzymer och mikrober som bryter ner det långsamt. Man får använda sina sinnen. Lukta, smaka och titta, säger Thomas Björklund, Vd på Warbro Kvarn i Katrineholm.

Helt klart är att mjöl oftast står sig långt efter bäst före-datum. Precis som med annan mat finns det mikroliv i mjölet, utan det skulle det aldrig bli en surdeg av mjöl. Mikrolivet hålls tillbaka av rätt förvaring.

 Thomas Björklund mitt i enkornet, som är ett gammalt sädesslag som ger gult mjöl.
Thomas Björklund mitt i enkornet, som är ett gammalt sädesslag som ger gult mjöl. FOTO: Warbro Kvarn

– Längst hållbarhet har siktat mjöl eftersom det bara innehåller kärnan, kli-skiktet som finns kvar i fullkornsmjöl innehåller mer mikrober och enzymer. Det kan förkorta hållbarheten, berättar Thomas.

Sedan hänger det på hur vi behandlar mjölet. Här är Thomas bästa råd för dig som vill spara mjöl länge.

1. Så vet du om mjölet är bra.

Smaka och lukta. I alla mjöler finns det fett och när ett mjöl blir för gammalt härsknar fettet och det smakar just härsket.

Skulle det finnas mjölmask eller andra små kryp i mjölet är de inte skadliga för oss människor. Det går utmärkt att sikta bort krypen och använda mjölet.

2. Bästa vardagsförvaringen av mjöl.

Torrt, svalt och mörkt och det viktigaste är temperaturen och fuktigheten. Tänk på hur du gör en surdeg. Mjöl blandas med vatten och ställs i rumstemperatur, då vaknar jästsvamparnas sporer i mjölet.

Ett torrt skåp, gärna svalt, är bäst. Är det dessutom mörkt är det ännu bättre.

3. Långtidsförvaring av mjöl i kyla.

Mjölet kan stoppas i frysen. I kylan stannar aktiviteten i mikrolivet av. Stoppa gärna mjölet i en tät påse för att vara säker på att fukt inte kommer åt och för att inte papperspåsen ska gå sönder.

4. Mal mjöl själv för längsta hållbarhet.

 En liten kvarn för hemmabruk mal mjölet på köksbänken.
En liten kvarn för hemmabruk mal mjölet på köksbänken. FOTO: Istock

Allra längst håller hel spannmål. Det förvaras också svalt och torrt, på samma sätt som mjöl.

Om du sedan mal mjölet själv, kom ihåg att siktat mjöl ofta bör stå till sig någon vecka för att få bättre bakegenskaper. Fullkornsmjöl används så snart som möjligt.

Läs Land du också! Börja prenumerera

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen