Så lagrar du mjölet så att det håller länge
Förvara torrt, svalt och mörkt. Det är grunden när du vill att mjölet du köpt ska hålla länge.
Att säga precis hur länge mjöl kan hålla är som att förklara hur långt ett snöre är.
– Hållbarheten påverkas av många faktorer. Mjölet har sin egen biologiska process med enzymer och mikrober som bryter ner det långsamt. Man får använda sina sinnen. Lukta, smaka och titta, säger Thomas Björklund, Vd på Warbro Kvarn i Katrineholm.
Helt klart är att mjöl oftast står sig långt efter bäst före-datum. Precis som med annan mat finns det mikroliv i mjölet, utan det skulle det aldrig bli en surdeg av mjöl. Mikrolivet hålls tillbaka av rätt förvaring.
– Längst hållbarhet har siktat mjöl eftersom det bara innehåller kärnan, kli-skiktet som finns kvar i fullkornsmjöl innehåller mer mikrober och enzymer. Det kan förkorta hållbarheten, berättar Thomas.
Sedan hänger det på hur vi behandlar mjölet. Här är Thomas bästa råd för dig som vill spara mjöl länge.
1. Så vet du om mjölet är bra.
Smaka och lukta. I alla mjöler finns det fett och när ett mjöl blir för gammalt härsknar fettet och det smakar just härsket.
Skulle det finnas mjölmask eller andra små kryp i mjölet är de inte skadliga för oss människor. Det går utmärkt att sikta bort krypen och använda mjölet.
2. Bästa vardagsförvaringen av mjöl.
Torrt, svalt och mörkt och det viktigaste är temperaturen och fuktigheten. Tänk på hur du gör en surdeg. Mjöl blandas med vatten och ställs i rumstemperatur, då vaknar jästsvamparnas sporer i mjölet.
Ett torrt skåp, gärna svalt, är bäst. Är det dessutom mörkt är det ännu bättre.
3. Långtidsförvaring av mjöl i kyla.
Mjölet kan stoppas i frysen. I kylan stannar aktiviteten i mikrolivet av. Stoppa gärna mjölet i en tät påse för att vara säker på att fukt inte kommer åt och för att inte papperspåsen ska gå sönder.
4. Mal mjöl själv för längsta hållbarhet.
Allra längst håller hel spannmål. Det förvaras också svalt och torrt, på samma sätt som mjöl.
Om du sedan mal mjölet själv, kom ihåg att siktat mjöl ofta bör stå till sig någon vecka för att få bättre bakegenskaper. Fullkornsmjöl används så snart som möjligt.
Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.