Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 juli 2017

Så lyckas du med din saftning & syltning – bästa tipsen!

Drömmer du också om glasburkar på rad med hemgjord saft och sylt av höstens skörd? Här får du nyttiga tips och råd för att lyckas med att safta och sylta.

Visst går det mesta att köpa färdigt i butiken, men det är mycket godare och roligare att safta och sylta själv. Allra härligast av egen skörd!

Men för att resultatet ska bli så bra som möjligt så kan det vara bra att kolla igenom de här tipsen innan du sätter i gång.

7 snabba tips

1. Bra råvaror är A och O för att resultatet ska blir bra.

2. Omogen frukt innehåller mest pektin – ämnet som gör att sylten gelear sig.

3. Övermogna frukter går bra att göra saft på så länge de är fräscha.

4. Ju mer socker ju längre håller det du saftar och syltar.

5. Ju bättre rengjorda burkar ju längre håller det du häller i.

6. Förvara dina burkar och flaskor i kylskåpet. Du kan också frysa in i plastbyttor och plocka fram efter hand.

7. Förbered hellre för många än för få steriliserade flaskor, burkar och plastbyttor. Det är svårt att i förväg uppskatta exakt hur många som går åt.

Så rengör du glasburkar och flaskor

FOTO: gkrphoto

Diska burkarna noga i diskmedel och varmt vatten. Du kan också köra dem i diskmaskinen. Låt sedan burkarna och flaskorna lufttorka. När de är torra värmer du dem i ugnen i 100 grader i 15 minuter. Locken kan du värma i ugnen eller lägga i kokande vatten.

Koll på konserveringsmedel

Om du inte fryser in din sylt och saft så kan du tillföra konserveringsmedel, det vill säga kemiska ämnen som bromsar utvecklingen av jäst- och mögelsvampar. Natriumbensoat och atamon är det vanligaste konserveringsmedlen för hemmabruk.

Koll på tillsatserna

Citronsyra. Finns naturligt i bär och frukter och produceras även naturligt i kroppen. Citronsyra, E 330, är en livsmedelstillsats som används som antioxidationsmedel som man kan tillsätta för att frukten inte ska missfärgas (oxidera). Källa: Livsmedelsverket

Askorbinsyra. Används för att bevara den ljusa färgen i till exempel äppelmos.

Rätt socker

Syltsocker. Det går snabbt och enkelt att koka sylt med syltsocker. Innehåller pektin och konserveringsmedel.

Gelésocker. Ett vegetabiliskt geleringsmedel som är lätt att använda till bland annat tårtgelé och frukt- eller bärgelé.

Så gör du marmeladprovet

FOTO: mtreasure

För att kolla om marmeladen eller gelén har kokat klart så kan du göra så här:

1. Ta en sked av det du kokar från kastrullen och lägga det på ett kallt fat.

2. Ställ fatet i kylen i några minuter.

3. Ta ut fatet och dra med en sked rakt igenom klicken på fatet. Om klicken flyter ihop direkt behöver massan koka en stund till. Om den inte flyter ihop är den klar.

Detta behöver du när du kokar sylt och saft

  • Silduk med silställning, när du ska sila saften. Funkar också med en handduk i ett durkslag, är lite slabbigare dock.
  • Kastrull
  • Slev
  • Sil
  • Durkslag
  • Hålslev
  • Decilitermått
  • Tratt
  • Eventuellt en hushållsvåg
  • Burkar
  • Flaskor
  • Plastbyttor om du ska frysa in frysa.

Läs också: Sockerfritt äppelmos – så enkelt gör du det själv

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen