Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 15 februari

Så lyckas du med kyckling

Kyckling blir bara mer och mer populärt. Gott, klimatsmart och lätt att variera. Här är några tips för att lyckas med matlagningen.

 Kyckling är ett väldigt populärt kött som kan användas på många härliga sätt.
Kyckling är ett väldigt populärt kött som kan användas på många härliga sätt.

Vi äter generellt mindre kött per person och år, men har nästan fördubblad konsumtionen av kyckling under de senaste femton åren.

För bästa miljö och bästa djurvälfärd så ska du leta efter ekologiskt, kravmärkt kött och märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierat.

Tips – så lyckas du med kyckling

Håll koll

Hygien och förnuft gör kycklingen säker. Håll händerna rena och se till att rått kycklingkött aldrig kommer i kontakt med andra råvaror. Använd en separat skärbräda som diskas ordentligt. Detsamma gäller knivar och andra verktyg.

Smart verktyg!

Investera i en bra stektermometer för bästa resultat. Kyckling med ben ska tillagas till en innertemperatur på 82 grader. För benfritt kött som bröstfilé gäller 70 grader.

Smart sätt att undvika torrt kött

Fryst kycklingkött är ofta mörat med saltlake, ibland med lite socker i. Köttet klarar att frysas och tillagas utan att bli torrt.

Läs också: Goda recept med kyckling

Fin yta ger fin smak

En gyllenbrun stekyta är bästa kryddan och ger kycklingen fin smak. Stek gärna i omgångar. Blir det för mycket i pannan går värmen ner och kycklingen börjar koka istället för att brynas.

Bäst i grytan

Kött från kycklingklubba, både ben och lår är värmetåligare än bröstfilé. En egenskap som gör att de delarna passar bättre i grytor med längre tillagningstid.

Välj rätt!

Köttkvaliteten skiljer sig mellan kycklingens olika delar. Den magra, riktigt ljusa bröstfilén är värmekänslig och blir lätt torrt om man inte håller koll på temperaturen. Lårdelarna är mörkare och lite fetare med mycket smak.

Färs passar till det mesta

Mild kycklingfärs är tacksam att smaksätta och passar i många rätter vi vanligen tillagar på nöt- eller fläskkött. Underbar till rätter med asiatisk kryddning.

Kokt kyckling sätter piff på (nästan) allt

Prova att koka en hel kyckling med rotsaker, lök, salt, lagerblad och några kryddnejlikor. Plocka sedan köttet från benen och använd i soppa eller varför inte tillsammans med en mild currysås serverat med ris.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen