Så lyckas du med kyckling
Kyckling blir bara mer och mer populärt. Gott, klimatsmart och lätt att variera. Här är några tips för att lyckas med matlagningen.
Vi äter generellt mindre kött per person och år, men har nästan fördubblad konsumtionen av kyckling under de senaste femton åren.
För bästa miljö och bästa djurvälfärd så ska du leta efter ekologiskt, kravmärkt kött och märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierat.
Tips – så lyckas du med kyckling
Håll koll
Hygien och förnuft gör kycklingen säker. Håll händerna rena och se till att rått kycklingkött aldrig kommer i kontakt med andra råvaror. Använd en separat skärbräda som diskas ordentligt. Detsamma gäller knivar och andra verktyg.
Smart verktyg!
Investera i en bra stektermometer för bästa resultat. Kyckling med ben ska tillagas till en innertemperatur på 82 grader. För benfritt kött som bröstfilé gäller 70 grader.
Smart sätt att undvika torrt kött
Fryst kycklingkött är ofta mörat med saltlake, ibland med lite socker i. Köttet klarar att frysas och tillagas utan att bli torrt.
Läs också: Goda recept med kyckling
Fin yta ger fin smak
En gyllenbrun stekyta är bästa kryddan och ger kycklingen fin smak. Stek gärna i omgångar. Blir det för mycket i pannan går värmen ner och kycklingen börjar koka istället för att brynas.
Bäst i grytan
Kött från kycklingklubba, både ben och lår är värmetåligare än bröstfilé. En egenskap som gör att de delarna passar bättre i grytor med längre tillagningstid.
Välj rätt!
Köttkvaliteten skiljer sig mellan kycklingens olika delar. Den magra, riktigt ljusa bröstfilén är värmekänslig och blir lätt torrt om man inte håller koll på temperaturen. Lårdelarna är mörkare och lite fetare med mycket smak.
Färs passar till det mesta
Mild kycklingfärs är tacksam att smaksätta och passar i många rätter vi vanligen tillagar på nöt- eller fläskkött. Underbar till rätter med asiatisk kryddning.
Kokt kyckling sätter piff på (nästan) allt
Prova att koka en hel kyckling med rotsaker, lök, salt, lagerblad och några kryddnejlikor. Plocka sedan köttet från benen och använd i soppa eller varför inte tillsammans med en mild currysås serverat med ris.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.