Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 juni 2015

Så mycket mat slänger vi – matsvinn i siffror

Du som läser det här kastar i genomsnitt 81 kilo mat per år. Hushållens matsvinn är värre än både matbutikerna och livsmedelsindustrin tillsammans!

FOTO: Istock

Matsvinn i siffror

  • Det totala matavfallet i Sverige är 1,2 miljoner ton per år.
  • Hushållen står för merparten: 771 000 ton per år.
  • I genomsnitt slänger vi 81 kilo mat per person, varav 28 kilo är fullt ätbara livsmedel.
  • 57 procent av svenskarna anger utgånget datum som den största orsaken till att de slänger mat.
  • En av tvåbarnsfamilj kan spara 3 000-6000 kronor per år genom att äta upp maten i stället för att slänga den.
  • Matsvinn är även ett miljöproblem eftersom matproduktionen i Sverige står för 50 procent av övergödningen och 20-25 procent av klimatbelastningen
  • Så mycket mat slängs totalt i Sverige

    Hushåll 771 000 ton
    Industri 171 000 ton
    Restauranger 142 000 ton
    Livsmedelsbutiker 70 000 ton
    Storkök 58 000 ton

    Källa: Naturvårdsverkets rapport: Matavfallsmängder i Sverige 2012

    Matvaror vi slänger vi mest

    Frukt och grönsaker 27 procent
    Drycker 17 procent
    Bageriprodukter 11 procent
    Måltidsrester 10 procent
    Mejeriprodukter 10 procent
    Kött 7 procent

    Källa: Den brittiska stora studien Wrap.

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Lands Nyhetsbrev

    Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

    Missa inga nyheter
    Gratis

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


    Läs fler artiklar från Land.se

    Till toppen