Behålla eller slänga originalförpackningen? Här är tillverkarens råd
Stämmer det att folien på Bregottasken ska sitta kvar? Och bör man behålla ostens originalförpackning? Svaret är både ja och nej!
Vi är många som har en klar uppfattning om hur två av våra vanligaste livsmedel ska behandlas för att behålla smak och färskhet.
Det första är bredbart matfett som Bregott, i bordsask med lock – och med en skyddsfolie över.
Läs också: Så länge håller mat i öppnad förpackning i kylen
Behålla eller slänga bregottaskens skyddande folie?
I många hushåll får folien sitta kvar och läggs noggrant tillbaka efter varje användning. I lika många andra familjer slits folien bort så fort asken öppnas.
Vad är då rätt? Sandra Ericson på tillverkaren Arla svarar så här:
– Man behöver inte låta folien, eller oblatet som vi kallar det, sitta kvar på Bregott för att få den angivna hållbarheten.
– Folien finns där till en början för att skydda produkten från att torka ut och tappa smörsmak, men används produkten regelbundet är påverkan marginell, säger hon.
Läs också: Kunderna rasar mot Arlas nya yoghurtförpackning
Ska man behålla ostens originalförpackning?
Men hur är det med osten då? Har de rätt som hävdar att den ska förvaras i sin originalförpackning som öppnad, för bästa hållbarhet?
Så här svarar Sandra Ericson på Arla, där flera av våra kändaste ostar tillverkas.
– Ja, det stämmer. När osten kommer i kontakt med luft och när kylkedjan bryts påverkas ostens hållbarhet. För bästa hållbarhet ska därför hårdost fortsätta förvaras i kylskåp i sin originalförpackning, även efter öppnandet, med tättslutande plastfolie/plastpåse kring sig.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.