Så påverkar vår import vattentillgången i fattiga länder
En genomsnittlig svensk använder 140 liter vatten per dag. Men om man ser till det vatten som går åt till produktion av mat, kläder och varor som vi importerar, stiger siffran till 3 900 liter per person. Här är de importerade varorna som kräver alarmerande mängder vatten.
Produkter som importeras av världens rikaste länder påverkar tillgången till rent vatten i världens fattigaste samhällen. Det visar en ny rapport från organisationen Wateraid som släpps inför Världsvattendagen den 22 mars.
Vattenavtrycket som vår konsumtion bidrar med drabbar de länder där tillgången på dricksvatten är som mest begränsad. I dag lever fyra miljarder människor i områden där det råder vattenbrist, en siffra som enligt Wateraid kommer att öka.
Läs också: Därför är svenskt kött bättre än importerat
7 varor som kräver alarmerande mängder vatten
- Kaffe. För att producera en kopp kaffe går det åt ungefär 140 liter vatten. Det är ungefär 1 000 gånger mer än det vatteninnehåll du har i din kopp.
- Avokado. För att producera ett kilo avokado går det åt ungefär 2 000 liter vatten.
- Sparris. För att producera ett kilo sparris går det åt ungefär 2 150 liter vatten.
- Ris. För att producera ett kilo ris går det åt ungefär 2 500 liter vatten. Dessutom står risproduktion för ungefär 40 procent av all bevattning globalt.
- Kött. Produktionen av en hamburgare på 110 gram kräver 1 700 liter vatten.
- Bomull och snittblommor är andra exempel på vattenkrävande varor som i många fall produceras i länder där konstbevattning skadar miljön och tär på knappa resurser.
Läs också: 1 000 mil till din tallrik – så långt har maten rest
Export bidrar med ekonomisk utveckling
Många länder är dock beroende av exporten av dessa vattenkrävande produkter.
”Ekonomisk utveckling är nödvändig för att minska fattigdom och frigöra resurser till investeringar i vatten, sanitet och hygien, men den ekonomiska utvecklingen får inte ske på bekostnad av människors tillgång till rent vatten. Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet, och den rättigheten måste vara prioriterad, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen”, generalsekreterare för Wateraid Sverige, i ett pressmeddelande.
”Måste ta större ansvar”
Klimatförändringarna drabbar först de människor som bidragit med minst utsläpp. I dessa länder får det konsekvenser som längre torrperioder, mer omfattande översvämningar, mer oberäkneligt väder och stigande havsnivåer. Enligt Water Aid kommer vi få se allt mer av vattenbrist framöver.
”Det är i grunden regeringars ansvar att se till att deras invånare har tillgång till rent vatten. Men företag och individer måste också ta större ansvar för sitt vattenavtryck, och bli mer medvetna om hur deras agerande påverkar människor som idag lever utan tillgång till rent vatten”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.
Här kan du ta del av WaterAids rapport(obs: extern länk)
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.