Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 mars

Så piffar du till skafferimaten

Makaroner, ris och pulvermos kan bli början på något stort. Här får du inspiration.

 Basmat kan bli roligare. Börja med basrecept och experimentera.
Basmat kan bli roligare. Börja med basrecept och experimentera. FOTO: Istock

Det kanske ser trist ut när du kikar in i skafferiet med även trista stapelvaror kan lyftas.

Här får du tips för 3 basvaror, knep som lyfter och basrecept att experimentera med.

Mer smak på pulvermos

 Pulvermos ser fruktansvärt tråkigt ut men kan hottas upp.
Pulvermos ser fruktansvärt tråkigt ut men kan hottas upp. FOTO: Istock

Du kan göra mycket genom att blanda pulvermoset med lite mjölk eller buljong i vattnet. En klick smör ovanpå det, lite salt, peppar och muskot och moset lyfter.

Tips! Värmer du varm korv används lite kokvatten för att blanda i moset.

Gör ditt mos grönare med bitar av grönsaker och kryddor. Finhackad lök, gräslök eller purjo ger ett spännande mos. Hackade färska kryddor som persilja, dill, timjan och oregano ger också mer smak.

Kokta, mixade gröna ärtor och finhackad kokt broccoli gör ett trist mos grönt, rent bokstavligen.

 Irländsk colcannon med svartkål purjo och smör.
Irländsk colcannon med svartkål purjo och smör. FOTO: Istock

Basrecept att variera: Testa en pulvervariant av den irländska rätten colcannon. Gör ett så gott pulvermos du kan. Blanda med mjölk och vatten och krydda extra. Stek sedan skivad purjo och bitar av grönkål eller svartkål mjuka i lite smör.

Blanda i moset och toppa med en klick smör.

Bonustips: Vill du reda en vattnig grönsakssoppa? Testa med lite pulvermos.Recept: Stuvade makaroner

Roligare makaroner

 Makaroner är duktiga på att dra åt sig sås.
Makaroner är duktiga på att dra åt sig sås. FOTO: Istock

Makaroner är lätta att variera, precis som all annan pasta, dessutom gör rörformen att de tar åt sig av såsiga tillbehör väldigt bra.

Koka dem precis klara och blanda dem med den sås du gillar.

Ett säkert kort är makaroner med ost. Enklaste versionen är att göra en vanlig ostsås av redd mjölk med riven ost i. Det ger mycket smak av lite ost eftersom osten smälter och blandas bra med såsen.

 Nästan allt blir bättre med ost.
Nästan allt blir bättre med ost. FOTO: Istock

Basrecept att variera: Makaroner kan också gratineras på alla möjliga sätt. I den klassiska makaronipuddingen blandas kokta makaroner med hackad purjolök och skinka i en gratängform. Sedan hälls en äggstanning över och allt gratineras. (Räkna med 3 ägg, 4 dl mjölk, salt och peppar till 4 portioner.)

Utgå från det och blanda i det du gillar. Tomater, purjo, broccoli, köttfärsrester, falukorv eller salami. Experimentera!

 Som chili con carne, utan bönorna.
Som chili con carne, utan bönorna. FOTO: TT

Makaronerna kan också bli basen i en gryta, tänk chili con carne men med makaroner i stället för bönor.

Bonustips: Blir det makaroner över kan de blandas i en sallad. Pasta som pasta.

Ris med variation

 Ris – gott smart och lätt att variera.
Ris – gott smart och lätt att variera. FOTO: Istock

Det kan bli basen i en restpytt, i stället för potatis, dryga ut fyllning i piroger och kåldolmar och mycket mer.

Om strömmen går och du får problem med långkok kan riset blötläggas några timmar innan det kokas. Det halverar koktiden.

 Persisk risrätt med syrliga berberisbär på.
Persisk risrätt med syrliga berberisbär på. FOTO: Istock

Basrecept att variera: Det är dags att damma av pilaffriset. Rätten är enkel. Ris och hackad lök steks glansiga i smör. Sedan hälls buljong över och allt får koka tills riset är klart.

Fyra portioner pilaffris görs av en liten gul lök, 2,5 dl ris och en halvliter buljong.

När lök och ris bryns kan man tillsätta kryddor, paprikapulver, kanel, gurkmeja och saffran. Smöret fäller ut smakerna. Testa dina favoriter.

När pilaffriset är klart kan det piffas upp ett varv till med hackade färska kryddor, grönsaker, nötter, russin eller torkade lingon.

 Ris till efterrätt.
Ris till efterrätt. FOTO: Istock

Bonustips: Blir det ris över, kyl det snabbt. Sedan kan det bli goda risfritters eller en liten ris à la Malta till efterrätt.

Blanda kallt ris med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker. Servera med lite skivad frukt, bär från frysen eller en saftsås. (Saftsås är bara lite saft som reds med en gnutta potatismjöl.)

Recept: Risfritters

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen