Så räddar du möglig mat
Nej, mögel på maten ser inte trevligt ut. Men möglet behöver inte alltid innebära att hela livsmedlet måste slängas. Gör så här i stället.
Det finns all anledning att se upp med möglig mat. För när mögelsvamparna växer ser maten inte bara osmaklig ut – den kan även innehålla mögelgifter som kan skada din hälsa.
Kan man äta möglig mat?
Livsmedelsverkets generella råd är att du inte ska äta möglig mat. Men det finns några undantag som kan vara bra att ha koll på för att undvika onödigt matsvinn.
Här är Livsmedelsverkets rekommendationer om hur du kan rädda 3 vanliga livsmedel som har börjat mögla.
Läs också: Varning! Här är maten du SKA slänga
Så räddar du 3 vanliga livsmedel från mögel
1. Möglig hårdost
Hårdost som har blivit angripen av mögel går att rädda.
Gör så här: Skär bort mögelfläcken med minst två centimeters marginal runt om det mögliga området.
2. Mögligt äpple
Äpplet är ok att äta om mögelfläcken är högst två centimeter i diameter.
Gör så här: Skär bort mögelangreppet med minst två centimeters marginal runt om möglet.
Varning!
Detta gäller endast äpple. Annan frukt som har börjat mögla ska du slänga direkt. Risken är stor att mögelgift har spritt sig i hela frukten.
3. Möglig sylt och mos
Om sylten eller moset som är angripet innehåller minst 500 g tillsatt socker per kg bär finns fortfarande hopp.
Gör så här: Ta bort möglet med minst två centimeters marginal.
Varning!
Sylt och mos med mindre mängd tillsatt socker ska du slänga.
Källa: Livsmedelsverket
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.