Så tar du hand om all zucchini
En zucchini kommer verkligen inte ensam. Det är ett överflöd på varje planta och det är svårt att hinna äta i kapp. Så här kan du ta hand om skörden.
När den väl får fart är zucchinin (eller squash) en riktig racergröda. Det blir många frukter så bli inte girig. Skörda dem när de är ungefär 20 centimeter långa, inte längre. Stora exemplar är inte lika goda.
Om plantan bara får vatten så att det räcker blir det många frukter. Här får du några råd som hjälper dig ta hand om överflödet.
Läs också: Squash eller zucchini, vad heter den egentligen?
Fylld zucchini
Zucchinin är den perfekta ugnsformen. Gröp ur och fyll med grönsaksröra eller röror med till exempel köttfärs och överblivet ris.
Ett knep är att använda det urskrapade ur zucchinin i fyllningen. Salta på hacket och låt det ligga en stund innan du kramar ur vätskan. Då blir fyllningen mindre blöt.
Läs också: Tacobåt med zucchini
Frysa zucchini
Det går att frysa zucchini men konsistensen blir annorlunda. Vill du frysa den i bitar förvälls bitarna 1 minut innan de tas upp och får svalna. Riven zucchini kan frysas direkt, packad i påsar eller burkar. Perfekt att ta fram och blanda i såser och grytor eller i en bröddeg.
Inlagd zucchini
Zucchinin är nära släkt med gurkan och passar därför lika bra som gurka i klassiska inläggningar med 1-2-3-lag. (1 dl ättikssprit, 2 dl socker, 3 dl vatten)
Spetsa gärna inläggningarna med chili eller ingefära, gott till kötträtter.
Läs också: Recept på inlagd zucchini
Baka med zucchini
Bröd och kakor blir saftiga och goda med riven zucchini i smeten, precis som de blir av riven morot, rödbeta eller pumpa.
Testa också att blanda riven zucchini i brödet. Det blir både saftigt och nyttigt.
Läs också: Zucchinikaka med äpple
Pasta av zucchini
Strimlor av zucchini funkar som nyttig pasta. Gör strimlor och koka snabbt, bara en minut.
Det finns små grönsakssvarvar som är gjorda särskilt för ändamålet men du kan också använda en mandolin (ett slags rivjärn med många funktioner).
Det allra enklaste är att gå på zucchinin med osthyveln och sedan skära strimlor av skivorna.
Torka zucchini
Jo, det går. Antingen torkas de i ugn på låg temperatur eller i grönsakstork. Torkas de utan kryddning kan de läggas ner i vinterns soppor där den drar åt sig vatten igen.
Med kryddning på, kanske till och med lite riven ost, blir det goda chips.
Läs också: Goda zucchinichips
Dryga ut med zucchini
Den milda smaken och överflödet med frukter gör zucchinin perfekt för att blanda ner i det mesta. Du kan till exempel byta ut en del av basilikan i pesto mot riven zucchini eller pumpa upp en köttfärssås.
Läs också: Grönsaksgrund med zucchini
Zucchini kan blandas i våffelsmet och pannkakssmet, i biffar och fritters (friterade småbiffar). Den funkar också perfekt i tzatziki, i stället för gurka.
Ett bra frystips är att göra en grönsaksröra med zucchini som bas, frysa och använda som grund för pizzasås, gryta, soppa.
Läs också: Zucchinisås med halloumiLäs också: ZucchinibiffarLäs också: Fritters med zucchini
Fuska med zucchini
Aubergineröran baba ganoush kan göras på ugnsbakt zucchini i stället och pyttipannan blir extra snabblagad med zucchini i stället för potatis.
Och första plats på fusklistan tar den falska ostkakan, där ostmassan i kakan bytts mot hackad zucchini.
Läs också: Zucchini i stället för krossad tomatLäs också: Falsk ostkaka med zucchini
Mjölksyrad zucchini
Det går lika bra med zucchini som med vitkål och morötter. Zucchini kan rivas eller skivas tunt och mjölksyras på samma sätt som andra grönsaker, blanda gärna med annat för en rikare smak.
Läs också: Fermentera grönsaker – grundrecept
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.