Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 1 juni 2022

Tänk på det här när du tillagar råvaror med oxalsyra

Rabarber och spenat är fantastiska grödor – som båda innehåller oxalsyra. Här är några bra saker att tänka på när du ska tillaga dessa råvaror.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Njut av lagom mycket rabarber så riskerar du inte att få i dig för mycket oxalsyra.
Njut av lagom mycket rabarber så riskerar du inte att få i dig för mycket oxalsyra. FOTO: Istock

Oxalsyra finns naturligt i en del växter. Får du i dig för mycket av den organiska syran så kan upptaget av kalcium och järn minska. Och får du i dig riktigt rejäla mängder kan det i värsta fall leda till njurskador.

Förgiftning av oxalsyra

Men enligt Livsmedelsverket måste du stoppa i dig flera kilo rabarber för att du ska riskera förgiftning, om du är vuxen och friskt alltså. Har du problem med njurarna finns det skäl att vara försiktig.

Här finns oxalsyra

• Rabarber

• Spenat

• Rödbetsblad

• Kakao

• Stjärnfrukt (carambole)

• Harsyra (Heter Oxalis acetosella på latin och har gett upphov till namnet oxalsyra)

Olika mycket oxalsyra

Olika växtdelar och sorter kan innehålla olika mycket oxalsyra. Rabarber har exempelvis mer oxalsyra i bladen än i stjälkarna och rötterna. Och rödbetans blad innehåller mer oxalsyra än själva betan.

Tänk på det här

• Oxalsyra är vattenlösligt och urlakas i kokvattnet om du kokar livsmedel som innehåller syran. Häller du av vattnet blir du av med en del av syran.

• Undvik att tillaga, förvara eller värma upp sura livsmedel som exempelvis rabarber i aluminiumkärl som saknar skyddande beläggning. Syran kan angripa och fälla ut aluminium, som hamnar i din mat.

• Undvik också att förvara rabarber och andra sura livsmedel med aluminiumfolie. Ikontakt med annan metall, till exempel rostfritt stål, kan folien brytas ned och aluminium lösas ut i den sura maten.

Symtom vid förgiftning

Har du ändå fått i dig för mycket oxalsyra är det vanligaste symtomet ont i magen.

Om förgiftningen är allvarlig kan du få frätskador i halsen och mag-tarmkanalen. Andra symtom är ont i magen, illamående, kräkningar, diarré, ont i kroppen, njurskador, lågt blodtryck, problem med andning och chocktillstånd.

Källa: LivsmedelsverketLäs också: De 5 nyttigaste grönsakerna!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen