Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 1 december 2017

Svenska råvaror du ska passa på att äta i december

Nej, det är inte bara gröt som gäller i december. Ät efter säsong och spara både pengar och miljö. Frukt och grönt som får mogna naturligt smakar dessutom mycket mer. Detta bör du lägga på tallriken i december.

Persiljerot

 Persiljeroten är rik på C-vitamin.
Persiljeroten är rik på C-vitamin. FOTO: Istock

En lite bortglömd rotsak, men väl så god. Smakar som en blandning av persilja, morot och selleri. Innehåller mycket c-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn. Njut i en läcker persiljerotsoppa.

Grönkål

 Grönkål går att njuta av som den är eller i en gryta eller gratäng.
Grönkål går att njuta av som den är eller i en gryta eller gratäng. FOTO: Istock

Grönkål är inte bara trendigt utan också fantastisk gott och nyttigt. Läcker att gräddstuva eller varför inte prova grönkålschips till fredagsmyset. Grönkålspaj är också fantastiskt gott.

Brysselkål

 Brysselkål är matigt, gott och nyttigt. Stek i olja eller smör och krydda!
Brysselkål är matigt, gott och nyttigt. Stek i olja eller smör och krydda! FOTO: Istock

Brysselkål, eller rosenkål som den också är känd som, är rik på antioxidanter och vitaminer. Passar bra att koka (ej för länge), bräseras eller gratineras. Brysselkål är också god att råriva i en sallad.

Potatis

Även i december kan du njuta av potatis, en av våra mest älskade och mångsidiga råvaror. Satsa på rejäla husmansklassiker.

Gul lök

Lök kan tillagas och avnjutas på otaliga vis och höjer smaken i vilken maträtt som helst, en bra grund i din matlagning helt enkelt.

Rödbeta

Den färgstarka rödbetan är proppfull av vitaminer och antioxidanter och har en mängd hälsobringande egenskaper. Njut av en rödbetspaj, ugnsrosat med getost eller gör nyttiga rotfruktschips.

Också i säsong i december:

  • Jordärtskocka
  • Kålrot
  • Morötter
  • Palsternacka
  • Purjolök
  • Rotselleri
  • Rättika
  • Rödkål
  • Röd lök
  • Salladskål
  • Savojkål
  • Spetskål
  • Vitkål

Svenska frukter och bär i säsong december:

  • Äpple

Källor: Äktavara, Säsongsmat, Naturskyddsföreningen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen