Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 juli 2019

Se upp med skuren melon och frysta grönsaker

Skuren melon och tinade frysta grönsaker finns sedan 2019 med på listan för livsmedel som anses vara extra känsliga för listeriabakterier. Så här undviker du att drabbas av listerios (listeriainfektion).

 Livsmedelsverket har lagt till skivad melon och tinade frysta grönsaker i listan med mat som är extra utsatt för listeriabakterier och bör hanteras försiktigt.
Livsmedelsverket har lagt till skivad melon och tinade frysta grönsaker i listan med mat som är extra utsatt för listeriabakterier och bör hanteras försiktigt. FOTO: Istock

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk är listeriakänsliga livsmedel som lätt blir dåliga om de inte hanteras och förvaras rätt. Det känner nog många till.

Men att det finns anledning att se upp lite extra med listeria även i frysta grönsaker och skuren melon är relativt ny kunskap som nog få känner till.

Läs också: Så länge håller mat i öppnad förpackning

Uppdaterade råd om listeria

Under 2019 uppdaterade Livsmedelsverket sina råd och sedan dess finns skivad melon och tinade frysta grönsaker med på listan över mat som är extra utsatt för listeriabakterier.

Liten risk för listeria

Men förvarar och hanterar du bara de här känsliga livsmedlen på rätt sätt så är risken för att listeriabakterierna ska föröka sig till skadliga nivåer liten. Så här lyder Livsmedelsverkets rekommendationer för melon och frysta grönsaker:

• Förvara alltid tinade, frysta grönsaker och skuren melon i kylskåp.

• Ät upp dem inom några få dagar.

• Kylskåpet ska hålla 4 grader.

– Det kan tyckas självklart, men alla kanske inte tänker på det, säger Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Läs också: Grava lax på rätt sätt

Utbrott av listeriainfektion

 Tinade, frysta grönsaker ska alltid förvaras i kylskåp.
Tinade, frysta grönsaker ska alltid förvaras i kylskåp. FOTO: Istock

Och visst finns det anledning att vara försiktig. För på senare år har det hänt att upptinad majs och skuren melon har orsakat utbrott av listeriainfektion, uppger Livsmedelsverket. Listeria stortrivs nämligen i de här livsmedlen och förökar sig snabbt till skadliga nivåer. Speciellt när de förvaras för varmt.

Men håller du dig bara till de enkla råden ovan så är risken minimal. Så ingen anledning till oro.

Annan mat på risklistan

Se även upp med andra livsmedel som står med på Livsmedelsverkets högrisklista för listeria. Här är de:

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk

Skivat smörgåspålägg

Kalla förpackade blandade sallader

Smörgåsar och röror som innehåller rökt eller gravad fisk

Chark

Mögel- och kittost

Opastöriserad mjölk

Detta bör du känna till om listeria

• Listeria är en vanlig och oftast ofarlig bakterie.

• Du som har ett välfungerande immunförsvar blir oftast inte alls sjuk av listeria.

• Tillhör du en riskgrupp kan listeria dock vara farligt. Extra mottagliga för listeriainfektion (listerios) är äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida. En listeriainfektion kan leda till missfall, men det är mycket ovanligt.

• Listeriainfektion är ovanligt men i värsta fall kan den vara dödlig.

• Infektionen kan utvecklas till sepsis eller blodförgiftning som det även kalls. Även hjärnhinneinflammation kan drabba den som har blivit infekterad av listeria.

• I Sverige rapporteras varje år mellan 40 och 70 fall av listerios och de drabbade är oftast äldre och sköra samt personer med nedsatt immunförsvar.

Symtom på listeriainfektion:

Feber

Huvudvärk

Muskelvärk

Illamående

 Om du tillhör någon av riskgrupperna så rekommenderar Livsmedelsverket att du helt undviker kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost samt chark.
Om du tillhör någon av riskgrupperna så rekommenderar Livsmedelsverket att du helt undviker kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost samt chark. FOTO: Istock

Så undviker du att bli sjuk

Här är Livsmedelsverkets råd för att slippa bli sjuk av listeriabakterier. Råden är extra viktiga för personer som tillhör någon av riskgrupperna som beskrivs ovan.

• Förvara förpackad fisk, pålägg, upptinade frysta grönsaker, melonskivor och andra känsliga livsmedel (se listan ovan) i kylskåp.

• Kylskåpet ska hålla 4 grader.

• Kontrollera alltid förpackningsdatum och ät bara produkter som varit förpackade i högst en vecka. Regel: Ju kortade tid maten har varit förpackad desto lägre är risken för att maten innehåller skadliga mängder bakterier. Ju längre tid en förpackning förvaras ju mer ökar risken.

• Listeriabakterierna dör om maten är upphettad till minst 70 grader. Så om du värmer maten ordentligt, se till att den ryker, är den säker att äta.

Läs också: 7 vanliga kylskåpsmissar

Undvik detta!

Om du tillhör någon av riskgrupperna så rekommenderar Livsmedelsverket att du helt undviker kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost samt chark.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen