Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 mars

Daniel Jernkrook separerar gulan och vitan

Daniel Jernkrook, deltagare i Sveriges mästerkock på TV4, har kommit på ett supersmart knep för att separera äggulan och äggvitan.

 Smart knep för att separera äggvitan från äggulan - utan kladd.
Smart knep för att separera äggvitan från äggulan - utan kladd. FOTO: TV4

Att separera äggvitan från äggulan är för många en kladdig och lite knepig historia.

Vissa står och drittlar med äggskalen i två halvor, jonglerar fram och tillbaka med gulan som nätt och jämt håller sig kvar i skalhalvorna.

Andra knäcker ägget och häller ut det i handflatan för att låta äggvitan rinna ned genom fingrarna.

Separera vitan

Men det finns smidigare sätt att göra detta moment på.

Den 39-årige ambulanssjuksköterskan Daniel Jernkrook från Sundsvall tävlar i årets omgång av Sveriges mästerkock på TV4. På tv-kanalens Instagramkonto visar han upp ett riktigt superknep.

Läs också: Så kläcker du kycklingar i maskin

Använder en vanlig kökstratt

Det hela är mycket enkelt, men ändå så genialiskt.

Daniel Jernkrook knäcker ägget på klassiskt vis mot kanten på ett glas, sedan häller han ut det i en kökstratt som han har placerat med pipen ned i ett annat glas.

Nu låter amatörkocken äggets vita rinna genom tratten, medan gulan som är för stor för den smala pipen stannar kvar i tratten.

– Man kan behöva snurra litegrann så att vitan kommer förbi gulan. Då har man separerat gulan från vitan utan kladd, säger Daniel Jernkrook i filmklippet.

Se exakt hur det går till i Instagraminlägget nedan!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen