Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 december 2018

Sifo: Varannan svensk drar ned på köttet – för miljöns skull

Mer än varannan svensk drar ner på köttet – för klimatets skull. Störst förändring märks bland kvinnor. Två av tre kvinnor har minskat sin köttkonsumtion, visar en färsk undersökning.

 Två av tre kvinnor har minskat sin köttkonsumtion, visar en färsk undersökning.
Två av tre kvinnor har minskat sin köttkonsumtion, visar en färsk undersökning. FOTO: iStock

Det är Sifo som gjort undersökningen på uppdrag av SVT. 1000 svenskar från hela landet deltog och fick svara på hur deras klimatpåverkan ser ut. En tydlig trend sticker ut: allt fler vill göra skillnad och ändra sitt beteende för miljön och klimatet.

Jämfört med den förra undersökningen, som gjordes 2015, är den största förändringen att allt fler svenskar har förändrat sin köttkonsumtion.

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck – enkla knep att börja med redan i dag

Kvinnorna går före

I undersökningen från 2015 uppgav 47 procent av de tillfrågade att de minskat sin köttkonsumtion. I den färska undersökningen ligger den siffran på 56 procent.

Absolut störst är skillnaden bland svenska kvinnor. I undersökningen från 2015 uppgav 54 procent att de dragit ned på köttet. I den senaste undersökningen är siffran 67 procent.

Bättre äta svenskt kött

Läs också: Trots klimatdebatten – svenskar flyger mer än någonsin

Hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar menar att problemet handlar om för stor konsumtion av – ur klimatsynpunkt – dåligt kött. Att köpa stora mängder kött som flygs in till Sverige, från exempelvis Brasilien, kommer aldrig kunna vara ett hållbart alternativ.

– Vi måste bli ännu fler som gör mer. Det räcker ju inte bara att Sverige gör mer. Vi måste få med oss alla andra länder också. Vi är den första generationen som vet vad vi måste göra men också den sista som har möjlighet att göra någonting åt det, säger hon till SVT Nyheter.

Läs också: Här är de svenska alternativen till parmaskinka

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen