Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 november 2015

Skål, Andreas iscider är bäst i världen!

Cider är den hetast drycken just nu. Alla hetast är iscider från Brännlands som utsetts till världens bästa. "Fantastiskt att vi redan kan hävda oss i internationell konkurrens", säger Anders Sundgren, vd och cidermakare.

Bild 1/2 FOTO: Rolf Segerstedt
Bild 2/2

I dag står Andreas Sundgrens iscider inte bara på systembolagets hyllor. Även lyxvaruhuset Selfridges i London har valt att sälja den prisbelönade cidern från Brännland Cider i Västernorrland. Till det dubbla priset!

– Vi är extra stolta över utmärkelsen därför att den inte bara bedöms av experter utan även av andra ciderproducenter, säger Andreas.

Brännlands cider baseras på hundra procent äppelmust.

– Och då är det äppelcider, även om det säljs som vin, förklarar han.

Iscider är en dryck som görs efter samma principer som vin och traditionell cider men med en stor skillnad. Äppelmusten måste vara fryst innan cidermusten extraheras och en långsam jäsningsprocess påbörjas.

Den norrländska isciderna lagras i tre år i franska ekfat.
Den norrländska isciderna lagras i tre år i franska ekfat.

Poängen med frysningen är att sockerhalten i den frysta frukten eller musten koncentreras och bevaras. För iscider ska vara sött.

Iscider utvecklades i Kanada under den första delen av 1990-talet och tillverkas efter samma metoder som isvin, eller Eiswein, som är populärt i Tyskland och Österrike. Skillnaden är egentligen bara råvaran.

Kan Kanada kan Västerbotten

Hur vågade du satsa på en så här okänd dryck i Sverige?

– För ungefär sex år sedan befann jag mig i ett vägskäl och funderade över vad jag skulle göra med mitt liv. Och precis som många and­ra svenska män runt fyrtiostrecket funderade jag på att starta ett ölbryggeri, berättar Andreas.

Men i stället för att göra som alla andra funderade Andreas på vad som kunde göras med alla äpplen som verkar finnas överallt men ändå är en outnyttjad resurs. Han började söka efter idéer och fick till slut kontakt med några ciderkunniga profiler i Kanada som gav honom goda råd.

– Om de kan göra iscider i Kanada så ska det gå i Västerbotten, tänkte jag.

Tack vare framåtanda, erfarenheter som entreprenör och bra kontakter lyckades han 2012 få fram de första flaskorna med det egna märket Brännland iscider.

Året efter producerades 9 000 flaskor som bland annat fanns hos 36 Systemetbutiker i Sverige. Och framgången har inte låtit vänta på sig. Förra året fanns Andreas iscider hos över 360 Systembolagsbutiker och i sortimentet hos flera svenska och utländska restauranger.

Och nu det internationella prestigepriset ISIGA.

– Brännland Iscider 2013 är bara vår andra större årgång och det är naturligtvis fantastiskt att vi kan hävda oss i internationell konkurrens redan nu.

Och trots det är du inte nöjd?

– Nej. Min grundtanke är att Brännland iscider ska bestå av hundra procent äpplen från Västerbotten. Men det har inte gått att få tag i tillräckligt mycket av bra kvalitet.

Lyckad äppelodling i Burtäsk

När Andreas påbörjade sina planer med cideriet fick han höra att det var chanslöst att odla äpplen till cider i Norrland eftersom det bara fanns ett par sorter som klarade klimatet. Därför är äpplena i Brännland iscider hämtade från södra Sverige.

Något underligt eftersom kanadensarna klarar att göra cider på egna äpplen. Efter en tids efterforskningar hade han hittat över ett dussin ryska, finska och gamla svenska äppelsorter väl lämpade för Västerbotten. Och tack vare ett samarbete med en driftig landsbygdsföretagare står det nu 200 äppelträd av 10 olika sorter och växer till sig i Burträsk söder om Skellefteå.

Äppelträden trivs i Burträsk. 200 träd ska snart blir dubbelt så många.
Äppelträden trivs i Burträsk. 200 träd ska snart blir dubbelt så många.

Det är nyblivne äppelbonden Carl-Johan Waller som odlar fruktträden på sin mark.

Hur går det?

– Faktiskt bättre än väntat. På bara två år har några av plantorna redan börjat ge frukt, säger Carl-Johan.

Ännu högre krav

I våras ympade han ytterligare 200 plantor av vilka några har växt en hel meter fram till i dag. Målet är en odling på 500 äppelträd där all färdig frukt säljs till Brännland Iscider. Andreas efterlyser dock ännu fler odlare så att en flaska iscider om några år kan innehålla 100 procent äppelmust från norrländska äpplen.

– Vi är ödmjuka inför att priset vi fick ställer ännu högre krav på oss i framtiden vad gäller bibehållen och förbättrad kvalitet. Vi vill visa att cider kan och ska vara en premium-produkt, säger Andreas.

Ciderskola

Cideräpplen. Små äppelsorter med antingen sur eller bitter karaktär, oftast olämplig som matfrukt.

Cider. Engelska för jäst äppelmust. På franska heter det cidre och på spanska sidra.

Calvados. Fransk äppelbrandy av destillerad äppelcider. Lagrad i minst
6 månader.

Perry. Jäst päronmust, poiré på franska.

Pommeau. Fransk alkoholhaltig dryck bestående av 2/3 must från cideräpplen och 1/3 Calvados.

Scrumpy. Hantverksmässig, traditionell brittisk cider. Söt eller torr, oftast inte mousserande.

Single variety.Betyder att cidern är bryggd på en enda äppelsort. Till övrig cider används flera olika äppelsorter för att fånga en specifik arom.

Källa: Riktigcider.se.

Skillnad på cider och cider

• Vad som i Sverige kallas cider skiljer sig mycket från vad som räknas som riktig cider i Storbritannien och Frankrike. Framför allt finns det bara krav på max 15 procent fruktjuice, eller fruktkoncentrat, i svensktillverkad cider som oftast har tillsatser av kolsyra och socker.

• Traditionell cider består av äppelmust som får jäsa till cider och inget annat. De stora ciderproducerande länderna har i dag krav på minst 90 procent fruktjuice för att det ska kallas cider.

• Riktig cider är ofta naturligt mousserande eller ”pärlande” men kan också vara helt utan bubbeleffekt.

• Storbritannien har en tradition av stark cider på upp till 12 procents alkoholhalt. Detta eftersom socker ofta tillsätts i processen. I vanliga fall har riktig cider en alkoholhalt runt 5 procent.

• Iscider skiljer sig från traditionell cider eftersom frukten fryses innan processen startas. Därför är iscider naturligt söt och stark. Iscider är en ”stilla” dryck och saknar bubbeleffekt och anses ha mycket gemensamt med dessertviner.

—–

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen