Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 maj

Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat

Kan man ersätta bakpulver med bikarbonat och vice versa? Och vad är egentligen skillnaden? Nu reder vi ut en gång för alla!

 Bakpulver kan i princip ersättas av bikarbonat i bakning, fast i mindre mängd.
Bakpulver kan i princip ersättas av bikarbonat i bakning, fast i mindre mängd. FOTO: iStock

Bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Men visste du att de i princip är utbytbara?

Skillnaden är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse, och är därmed ett svagare jäsmedel än rent bikarbonat. När vatten tillsätts reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och degen jäser.

Läs också: Bikarbonat som hjälpreda i trädgården – 7 toppentips!

Så byter du ut bikarbonat och bakpulver

  • 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.

Notera dock att om bakpulver byts ut mot bikarbonat så behöver receptet i sig innehålla någon syrlig ingrediens som kan ersätta syran i bakpulver, exempelvis filmjölk eller citron.

Bikarbonat kan också missfärga kakan, så det passar bäst till bruna degar.

Engelska recept med bikarbonat och bakpulver

I recept på engelska återfinns ofta både ”baking powder” och ”baking soda”. Så vilket är vilket?

Det är inte svårare än att ”baking soda” står för bikarbonat och ”baking powder” är bakpulver. Principen för om du vill byta ut det ena mot det andra är densamma.

Källa: My kitchen stories, Mitt kök

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen