Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat
Kan man ersätta bakpulver med bikarbonat och vice versa? Och vad är egentligen skillnaden? Nu reder vi ut en gång för alla!
Bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Men visste du att de i princip är utbytbara?
Skillnaden är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse, och är därmed ett svagare jäsmedel än rent bikarbonat. När vatten tillsätts reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och degen jäser.
Läs också: Bikarbonat som hjälpreda i trädgården – 7 toppentips!
Så byter du ut bikarbonat och bakpulver
- 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.
Notera dock att om bakpulver byts ut mot bikarbonat så behöver receptet i sig innehålla någon syrlig ingrediens som kan ersätta syran i bakpulver, exempelvis filmjölk eller citron.
Bikarbonat kan också missfärga kakan, så det passar bäst till bruna degar.
Engelska recept med bikarbonat och bakpulver
I recept på engelska återfinns ofta både ”baking powder” och ”baking soda”. Så vilket är vilket?
Det är inte svårare än att ”baking soda” står för bikarbonat och ”baking powder” är bakpulver. Principen för om du vill byta ut det ena mot det andra är densamma.
Källa: My kitchen stories, Mitt kök
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.