Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 28 februari 2019

Skillnaden mellan ekologisk och konventionell gris

En ekologisk och konventionell gris lever olika liv. Här är de viktigaste skillnaderna.

 Ekologiska grisar får lämna stallet och komma ut.
Ekologiska grisar får lämna stallet och komma ut. FOTO: Istock

Några avgörande skillnader mellan konventionella grisar och Krav-certifierade grisar är att de Krav-grisar får gå ute och böka i jorden och själva leta mat, och att suggorna ska kunna bygga bo. Vanliga, så kallade konventionella grisar, föds och lever fram till slakt inne i stall.

Möjlighet att böka

Det finns också EU-certifierade ekologiska grisar. Där är kraven inte lika strikta som hos Krav. EU-ekologiska grisar ska kunna gå ut – men de behöver inte ha möjlighet att böka i jorden. Det kan räcka att de har möjlighet att lämna stallet och komma ut.

Läs också: Oroväckande skillnad på svenskt och importerat griskött

Gyttjebad på sommaren

Att Krav-grisarna får gå ute och böka innebär att de kan ha kvar sitt naturliga beteende i mycket hög grad. De ska också kunna svalka sig i ett gyttjebad på sommaren.

Ekologiskt foder

Gemensamt för alla ekologiska grisar är att deras foder ska vara ekologiskt – alltså inte besprutat med växtskyddsmedel eller gödslad med konstgödsel. Minst 20 procent av fodret ska produceras på den egna gården.

För Krav-certifiering ska minst hälften av fodret vara egenodlat. En grundtanke i all ekologisk djurproduktion är att stärka kretsloppet på gården.

Naturlig fortplantning

Liksom hos andra ekologiska djur bör fortplantningen ske naturligt även om insemination är tillåten.

Att producera Krav-grisar kräver bra tillgång på mark eftersom grisarna behöver flyttas runt efterhand som marken blir uppbökad.

Andelen ekologisk gris är liten i Sverige, bara drygt två procent.

Källa: Jordbruksverket, Krav

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen