Skillnaden mellan ekologisk och konventionell gris
En ekologisk och konventionell gris lever olika liv. Här är de viktigaste skillnaderna.
Några avgörande skillnader mellan konventionella grisar och Krav-certifierade grisar är att de Krav-grisar får gå ute och böka i jorden och själva leta mat, och att suggorna ska kunna bygga bo. Vanliga, så kallade konventionella grisar, föds och lever fram till slakt inne i stall.
Möjlighet att böka
Det finns också EU-certifierade ekologiska grisar. Där är kraven inte lika strikta som hos Krav. EU-ekologiska grisar ska kunna gå ut – men de behöver inte ha möjlighet att böka i jorden. Det kan räcka att de har möjlighet att lämna stallet och komma ut.
Läs också: Oroväckande skillnad på svenskt och importerat griskött
Gyttjebad på sommaren
Att Krav-grisarna får gå ute och böka innebär att de kan ha kvar sitt naturliga beteende i mycket hög grad. De ska också kunna svalka sig i ett gyttjebad på sommaren.
Ekologiskt foder
Gemensamt för alla ekologiska grisar är att deras foder ska vara ekologiskt – alltså inte besprutat med växtskyddsmedel eller gödslad med konstgödsel. Minst 20 procent av fodret ska produceras på den egna gården.
För Krav-certifiering ska minst hälften av fodret vara egenodlat. En grundtanke i all ekologisk djurproduktion är att stärka kretsloppet på gården.
Naturlig fortplantning
Liksom hos andra ekologiska djur bör fortplantningen ske naturligt även om insemination är tillåten.
Att producera Krav-grisar kräver bra tillgång på mark eftersom grisarna behöver flyttas runt efterhand som marken blir uppbökad.
Andelen ekologisk gris är liten i Sverige, bara drygt två procent.
Källa: Jordbruksverket, Krav
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.