Skillnaden mellan ekologiskt och vanligt lammkött
Lamm är naturligt att ha på bete och på lite sämre marker - det är en förklaring till att var femte lamm som slaktas är ekologiskt. I de flesta fall Krav-certifierat.
Krav-certifierade ekologiska lamm ska få beta så mycket de vill och de ska gå ute en stor del av året och ha tillgång till vindskydd eller stall vintertid. Även många konventionellt uppfödda lamm har en lång betesperiod men kan också födas upp i stall – till exempel för slakt under våren.
Läs också: Kocken Thomas Sjögren vet hur du lyckas med lammet!
Krav-märkt lamm
I Krav-märkt lammproduktion får avmaskningsmedel inte användas i förebyggande syfte. Lammen ska födas upp på naturlig mjölk, helst modersmjölk, under minst 45 dagar. Och liksom hos andra ekologiska djur ska fortplantningen ske naturligt även om insemination är tillåten.
Ekologiskt foder
Gemensamt för all ekologisk köttproduktion är att fodret ska vara ekologiskt, alltså inte besprutat med växtskyddsmedel eller gödslat med konstgödsel. Minst 60 procent av fodret ska komma från den egna gården. En grundtanke i ekologisk djurproduktion är att stärka kretsloppet på gården.
Källa: Jordbruksverket, Krav.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.