Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 augusti 2022

Skördetiden sätter smaken för hela året

Vår bästa tid är nu! Nu är det skördetid i både trädgård och på balkong och lycklig den som får en bra skörd, då kan de svenska smakerna förgylla hela året. I Lands Från Sverige-resa tittar vi till hur du bäst gör för att njuta av smakerna länge - lycka till!

Smartaste lingontricket – lingonvatten

 Vattenlingon - perfekt sätt att ta hand om alla bär som plockats.
Vattenlingon - perfekt sätt att ta hand om alla bär som plockats. FOTO: Kristina Bäckström

Lingon kräver varken socker, frys eller konserveringsmedel för att klara långtidsförvaring.

Lingon innehåller nämligen bensoesyra som är ett naturligt konserveringsmedel. Därför kan de konservera sig själva i en flaska med vanligt vatten – nästan magiskt!

Vattenlingon är en gammal välkänd konserveringsmetod som främst använts i norra Sverige. Resultatet blir krispiga och syrliga bär som passar fint på bakverk eller som efterrätt med vispad grädde och socker eller lite honung.

Så gör du vattenlingon:

1. Välj fina, fasta och oskadade lingon. De går att konservera direkt men om du vill vara extra säker kan du hälla vatten med en gnutta ättika över bären i ett durkslag. Låt dem rinna av ordentligt.

2. Pilla ner lingonen i en ren flaska eller burk. Är bären så stora att de är svåra att få ner i flaskan blir det lika illa att få ut dem sedan. Välj en glasburk i stället.

3. Häll kokt kallt vatten ända upp till kanten på flaskan eller burken och sätt på kork/lock. Spar lite vatten och fyll på mer om en stund om det behövs. Det finns alltid någon liten luftbubbla bland lingonen som flyter upp.

4. Förvara dina vattenlingon svalt och mörkt.

Om du inte har egna lingon så finns det så klart fantastiska sylter att använda, lingonsylt är kanske det mest klassiska som finns med många härliga användningsområden – tänk bara på köttbullar och pannkakor!

 Om du inte hinner plocka själv så finns det många bra alternativ i affären.
Om du inte hinner plocka själv så finns det många bra alternativ i affären. FOTO: Björnekulla

Björnekulla i skånska Svalöv har gjort lingonsylt sedan 1907 och de kan sin sak – Från Sverige-märkningen visar att de använder svenska bär och har produktionen i Sverige. Minst dubbelt så gott!

Lagra potatis bäst

 Potatis - en klassiker i svenska kök.
Potatis - en klassiker i svenska kök. FOTO: EW Potatis

Om du har lyckan att ha ett eget potatisland så ska du låta potatisen ligga kvar lite längre än du tänkt – fram till oktober/november beroende på var du bor.

Lagra sedan potatisen mörkt och lagom fuktigt – allra helst i en jordkällare – i en temperatur runt fyra plusgrader. Håll koll på temperaturen, redan vid 6-7 grader börjar potatisen gro och det vill du inte.

En god potatis kan verkligen vara en delikatess och när du köper den i affären så är det allra bästa om du köper Från Sverige-märkta potatisförpackningar, då vet du att potatisen är odlad i Sverige och transporteras så kort som möjligt för minsta klimatpåverkan.

Företaget EW Potatis i Skänninge paketerar potatis från gårdarna Öjebro Storgård och Wreta Lantbruk och märker sina påsar med Från Sverige – håll koll i butiken!

Godaste tomaterna lägger du in själv

Köp en massa svenska körsbärstomater. Dela de i hälften och lägg in i ugnen. Håll koll och ta ut när de är torkade, det tar 4-6 timmar i varmluftsugn på 100 graders värme. Lägg tomaterna i burkar och fyll på med rapsolja. Du får egna soltorkade tomater hela året!

Müsli – gör gott på många sätt 

 Müsli, perfekt till frukost och mellanmål.
Müsli, perfekt till frukost och mellanmål. FOTO: Frebaco Kvarn

Gör egen müsli med köpta svenska blåbär, svenska havregryn och svenskt socker. In i ugnen och ha resten av året.

Om du inte vill göra müslin själv så finns det många svenska müsli-producenter som gör det lättare för dig. Kolla in Frebaco Kvarns Från Sverige-märkta utbud så får du bra variation och en nyttig frukost.

Perfekt present för alla smaklökar

 Rapsolja kan smaksättas på många olika sätt. Perfekt till sallad och grönsaker.
Rapsolja kan smaksättas på många olika sätt. Perfekt till sallad och grönsaker. FOTO: Gunnarshögs gård

Smaksätt svenska oljor med färdigköpta svenska kryddor. Fyll på i mindre i flaskor och ge bort! Du kan använda basilika, rosmarin, timjan eller chili till exempel och kan skapa ett perfekt smaksättningsbibliotek som ger dig smak på det mesta!

Om du inte vill göra egna oljor så har till exempel Gunnarshögs Gård smaksatta och smakfulla oljor som är härliga i matlagningen. Testa deras krondills-olja, riktigt god till grönsaker och fisk och passar också bra att blanda i yoghurt för en härlig sås. 


Musten måste smakas

 Har du mycket frukt att ta hand om kan det vara perfekt att göra must av frukten. Gott och nyttigt och väldigt lyxigt!
Har du mycket frukt att ta hand om kan det vara perfekt att göra must av frukten. Gott och nyttigt och väldigt lyxigt! FOTO: Istock

Om du någon gång mustat din egen frukt så vill du göra det igen! Doften, känslan och resultatet är fantastiskt och antingen så skaffar du utrustningen själv eller så låter du ett professionellt musteri ta hand om själva processen – ställ dig i kö bara!

Om du inte kan musta själv så är det bara att kolla i butiken, det är många musterier som märker med Från Sverige och då vet du att drycken är odlad, tillverkad och förpackad i Sverige – bra på många sätt!

I frysen är det alltid säsong!

Att frysa in grönsaker och bär är ett utmärkt sätt att bevara grönsaker, bär, örter och andra livsmedel.
Det ger lång hållbarhet och halterna av viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler, bevaras utan något att konserveringsmedel används. De flesta frysta grönsaker bevarar näringen lika bra – och i vissa fall bättre – än färska eftersom de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd.
Frysta grönsaker bidrar dessutom till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen tills nästa gång.

Smarta tips för dig som fryser in bär!

Bären du ska frysa bör vara nyplockade för att behålla så mycket näring, form och smak som möjligt.

Rensa bort skräp och dåliga bär innan du fryser in. Skölj försiktigt om det behövs och låt bären rinna av ordentligt.

Mjukare bär bör styckfrysas för att inte klumpa ihop sig. Det gör du genom att lägga dem ett och ett på ett fat eller på en plåt som du ställer in i frysen. När bären är frysta kan du enkelt lägga över dem i en burk eller i en påse som du stoppar tillbaka i frysen. Du kan därefter ta fram exakt så mycket bär du behöver för tillfället.

Vissa bär, exempelvis mjuka bär som jordgubbar, kan behöva lättsockras innan du lägger dem i frysen. 0,5 till 1 dl socker per liter bär brukar vara lagom. Sockret gör att smaken och strukturen bevaras bättre.

Röda vinbär går även bra att frysa in i hela klasar.

Fäst en etikett på förpackningen och skriv upp datumet för bättre koll.

Frys in snabbt för bästa resultat.

Om du inte har egna bär finns det alltid härliga bär i frysdisken – kolla efter Från Sverige-märket! Och när du fryser in så behövs det ibland socker, använd Från Sverige-märkt även där!

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen