Smakfel på mjölk efter torkan – bismak av blåbär
I spåren av sommarens torka och foderbrist ökar risken för smakfel på den svenska mjölken. Det kan förvisso låta gott att mjölken smakar blåbär, men för bönderna kan smakfelet innebära merarbete och ekonomiskt bortfall.
Än så länge har bara några enstaka fall dykt upp där mjölken har smakat blåbär. Men med en torr sommar i ryggen är risken att fallen blir desto fler.
– Det kan finnas många olika smakfel till följd av att man kanske har skördat på en träda där det växer något som smakar annorlunda, en lökväxt till exempel. Djuren kan också bli underutfodrade på energi, det blir brist på grovfoder och en obalans i foderstaten, säger Växa Sveriges produktionsrådgivare Jenny Svensson till Land Lantbruk.
För en mjölkbonde som drabbas blir konsekvensen avdrag på mjölken, eftersom mejerierna vill inte ta emot den. I en stor besättning kan det också vara svårt att identifiera de djur vars mjölk är smakmässigt påverkad.
Läs också: Förslaget: ”Skrota bäst före-datum”
Härsken och metallisk
En bismak av blåbär inte riktigt så gott som det kan låta, den blir snabbt lite härsken och metallisk, förklarar Jenny Svensson. Någon hälsofara är det dock inte.
Men eftersom mejerierna inte tar emot ”blåbärsmjölken” kommer mjölken aldrig så långt att den når konsumenterna.
Läs också: Därför är gurkan ovanligt dyr
Arla: ”Mycket litet problem”
Arla meddelar att man inte har sett någon ökad förekomst av mjölk med blåbärssmak under sommaren – endast ett fall har rapporterats.
– Det är värt att notera att detta är ett mycket litet problem. Böndernas försäkring ska täcka fel på grund av lukt och smakavvikelser men i Sverige har vi ett undantag där kooperativet betalar via årsavräkningen, säger Arlas presschef Erik Bratthall.
Läs också: Arlas nya datummärkning ska minska svinnet