Smart måttguide när du bakar
Står det gram i stället för dl i receptet? Här har du en enkel måttguide som löser problemet – utan våg.
I äldre recept anges ofta mått i gram i stället för dl. Har man ingen våg kan det vara lite krångligt.
Här har du en enkel lathund som löser problemet.
Den anger hur mycket 1 dl av de vanligaste bakingredienserna väger. Vet du det kan du sedan enkelt räkna ut hur mycket det ska vara i just ditt recept. Du dividerar bara det mått som står i receptet med gramangivelsen i guiden.
Exempel: Om det står 600 gram vetemjöl i receptet så dividerar du det med 60 och får då 10, det vill säga 10 dl.
Tänk på att måtten i tabellen är ungefärliga.
Läs också: Rumstemperera smör snabbt – så gör du
Enkle måttguide – så mycket väger 1 dl
Bakpulver = 15 gram
Bovetemjöl = 50 gram
Farinsocker = 80 gram
Florsocker = 60 gram
Havregryn = 35 gram
Honung = 140 gram
Kakao = 40 gram
Mandel = 45 gram
Mjölk (även grädde) = 100 gram
Potatismjöl = 80 gram
Russin = 60 gram
Rågsikt och rågmjöl = 50 gram
Salt = 120 gram
Sirap = 140 gram
Smör = 95 gram
Smält = smör 90 gram
Socker = 90 gram
Vaniljsocker = 60 gram
Vetemjöl = 60 gram
Ägg = ett stort ägg väger runt 70 gram, ett medelstort runt 60 gram, små ägg väger under 53 gram
Så mycket är det i måttet
1 liter = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk
1 cl = 10 ml = 3 tsk
1 msk = 15 ml
1 tsk = 5 ml = 5 krm
1 krm = 1 ml
1 kkp (kaffekopp) = 1,5 dl
1 glas = 2 dl
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.