Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 juli 2017

Snabbmatsjättar vilseleder kunderna: Serverar kyckling från Thailand

Hälften av snabbmatsjättarna i Sverige serverar utländsk kyckling från bland annat Thailand där antibiotikaanvändning är vanligt och kvalitetskraven lägre än i Sverige. Det visar en ny kartläggning.

 Hälften av kycklingen som serveras på våra vanligaste snabbmatskedjor kommer från länder med betydligt sämre djurhållning än i Sverige.
Hälften av kycklingen som serveras på våra vanligaste snabbmatskedjor kommer från länder med betydligt sämre djurhållning än i Sverige. FOTO: Istock

Det är inte helt lätt att hitta svensk kyckling när man besöker någon av de vanligaste snabbmatskedjorna. Det visar en färsk kartläggning från Svensk Fågel.

Regelbunden antibiotikabehandling

Trots att en tidigare undersökning från Ipsos visar att 8 av 10 svenskar vill ha kyckling från svenska gårdar, serverar hälften av de stora snabbmatskedjorna kyckling från länder som Thailand, Nederländerna och Tyskland. Här är kraven på både djurskydd och kvalitet betydligt lägre än i Sverige.

– Det innebär att rätter som ofta marknadsförs som restaurangens nyttigare alternativ kan vara lagade på en kyckling som både fått regelbunden antibiotikabehandling och en djurhållning som är förbjuden i Sverige, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

Säkra alternativ

Av undersökningen framgår att Burger King och KFC serverar kyckling från andra länder i Europa. På snabbmatskedjan Subway kommer kycklingen från Thailand och McDonald’s kyckling kommer från Sverige, Holland och Tyskland. Pizza Hut serverar också delvis kyckling av svenskt ursprung.

Den som vill vara säker på att få svensk kyckling ska, enligt Svensk Fågels kartläggning, besöka Espresso House, Max Hamburgare eller Wayne’s Coffe.

Få frågar om ursprung

Det bästa man som restaurangbesökare kan göra för att få reda på var kycklingen på menyn kommer från är att alltid fråga personalen. I dag är det bara 6 procent som brukar fråga om matens ursprung när de är på restaurang.

Svensk Fågel är en branschorganisation för svensk kyckling och kalkon.

Läs också: Expert på dödsbakterier: ”Den här maten skulle jag aldrig köpa”

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen