Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 september 2023

Snart dags för ostfestival i Göteborg

Hör upp alla ostälskare! Snart blir det ostfestival i Göteborg och i rampljuset står såklart den svenska osten!

– Intresset för svensk ost växer varje år. Vi fokuserar hundra procent på svensk ost, säger Erik Ellström, som är projektledare på Ostfestivalen.

 Ostfest på västkusten. Premiärdags för ostfestivalen i Göteborg den 13-14 oktober.
Ostfest på västkusten. Premiärdags för ostfestivalen i Göteborg den 13-14 oktober. FOTO: John Guthed

Det är mycket ost som väntar besökaren. Hela 26 olika utställare finns på plats under festivaldagarna den 13-14 oktober, där både små och stora mejerister kommer att bjuda på smakprov. De flesta utställare erbjuder gratis provsmakning av sina godbitar och du kan såklart köpa hem din nyfunna ostfavorit.

Många mejerier på plats

Ett av alla utställande mejerier är Nablus mejeri från Malmö. Nablus gör sin ost på mjölk från den skånska landsbygden och på festivalen kommer de bland annat att bjuda på yoghurtbollar smaksatta med mynta, chili och timjan. SM-vinnarna i mathantverk, Gide Get, kommer att duka upp montern med deras ekologiska och kravmärkta getost medan Cityysteriet lockar besökarna med en fantastisk blåmögelost som är tvättad med glögg. Många ostar blir det!

Läs också: Svenska ostar som är riktiga klassiker

Dryck till osten

Inte nog med det! Under festivaldagarna finns det även svenska drycker att smaka med osten, bland annat öl, must och cider – perfekta kombinationer till osten.

– Besökaren kommer att kunna fördjupa sina kunskaper i ost, säger Erik Ellström, och berättar om ett scenprogram som bland annat bjuder på matkändisar och ostmakare som berättar hur en ost blir till.

Arrangemanget genomförs på initiativ av LRF tillsammans med ett flertal aktörer. Förhoppningen är att denna första ostfestival i Göteborg, festivalen har tidigare under många år blivit en succé i Stockholm, ska bli ett startskott för många framtida festivaler framöver. Ostfestivalen handlar också om att sprida kunskap till den svenska konsumenten och att hjälpa svenska ostproducenter att nå nya ostnyfikna.

– Köp mindre men av bättre kvalitet, brukar jag säga, säger Erik.

Så varför ska man göra ett besök på ostfestivalen i Göteborg?

– Är man en livsnjutare som gillar mat och dryck är ostfestivalen nummer 1. Ett mecka, en upplevelse med otroligt mycket smaker, möten med människor och en chans att lära sig mer om ost, säger Erik.

Här kan du läsa mer om ostfestivalen och köpa dina biljetter.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen