Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 januari 2017

Stafva gård - ostar där arbetsglädjen ger mersmak

Alla råvaror är lokala. Och arbetsglädjen är en del av mathantverket. - Det känns på smaken, säger Inger Von Corswant på Stafva Gård utanför Visby.

FOTO: Stafva gård

Har du provat dessertostarna från Stafva Gård på Gotland? Tyckte du att de smakade lite extra gott? Här ystas osten på mjölk från granngårdarna och det sker enligt gamla hantverksmetoder. Framförallt sker det med en stor dos glädje.

– Vi har roligt när vi jobbar. Och jag tror att det känns på smaken på våra ostar, säger Inger von Corswant.

Tillsammans med maken Patrik von Corswant driver hon Stafva Gård, en släktgård med gamla anor. På Patriks pappas tid var det traditionellt lantbruk som bedrevs här. Gården vilade på fyra ben: spannmålet, sockerbetorna, mjölkproduktionen och skogen. Men sedan Inger och Patrik gifte sig och tog över gården år 2000 har mycket förändrats. Det har blivit svårare att få det att gå runt.

– Vi har satsat på mejeriet, och att göra riktigt god ost, säger Inger Von Corswant. Det gäller att hitta nya vägar, men behålla det hantverksmässiga.

Väldigt populära dessertostar

Det har paret gjort i sina populära dessertostar. Som den populära Stafva Blå, en blåmögelost med en alldeles egen karaktär och tryffelosten som görs på hösten när tryffeln är mogen. Då tar makarna sin lilla lagottohund Sassa till hjälp som spårar upp delikatesserna i markerna runt gården.

Sedan ett halvår tillbaka har Stafva Gård satsat på en egen förpackningsmaskin. Här packas mjölk och grädde som säljs i butiker på Gotland. Samt den nya mjölk-bag-in-boxen – ohomogeniserad mjölk på en trelitersbox.

– Det är otroligt roligt att ta fram nya produkter, säger Inger von Corswant.

Läs också: Här köper du biljetter till ostfestivalen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen